Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Iratőrzés helye - külföldön anyavállalatnál?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ControlandFinance 2017-08-01 13:07:57

Tisztelt Szakértő!

Lehetséges-e megadni KFT-nek iratőrzési helyet külföldi címre, konkrétan az anyavállathoz? Gyakorlatban az archivált, de még őrizendő anyagok kerülnének oda, az éves könyvelési anyagok nem.
Mi a megoldás erre?

Köszönöm a választ!

Üdvözlettel,

Péter

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2017-08-01 13:34:24

Az Art. csak annyit tartalmaz, hogy az adózónak be kell jelentenie iratai, elektronikus alapon rendelkezésre álló bizonylatai és nyilvántartásai őrzésének helyét, ha az nem azonos az adózó székhelyével vagy lakóhelyével, valamint ha bizonylatot, könyvet, nyilvántartást online hozzáférést biztosítva, elektronikusan őrzi meg, ezt a tényt (Art. 16.§/2/ g./). Abból, hogy az Art. hatálya (3.§) Magyarországon működő adózókra terjed ki, következhetne, hogy az iratőrzési hely is Magyarországon kell legyen - de véleményem szerint ez nem akadálya annak, hogy külföldi cím kerüljön bejelentésre, ha egyébként ez megfelel a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének (2.§) - így az anyavállalati kapcsolat megteremti a rendeltetésszerű joggyakorlás alapját. De ez csak a személyes véleményem.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra