Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Iskola2


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Pecunia 2017-03-17 15:46:29

Kedves Attila! Kérdésemre az alábbiak szerint válaszolt: Zsuzsanna,
Ha kizárólag olyan oktatást fog végezni a megvalósítandó épületben, amely az Áfa tv. 85.§-a értelmében adómentes, akkor nincs levonási joguk a telek beszerzésével kapcsolatban. Ugyanakkor jelezte, hogy bejelentkeztek az áfa körbe, azaz vélelmezhető, hogy ezen kívül más, adóköteles tevékenységet is kívánnak végezni. Ebben az esetben olyan mértékben keletkezik áfa levonási joguk, amilyen mértékű az adóköteles tevékenységek aránya (20éves figyelési idő, folyamatos korrekciókkal).
papattila
Válaszát köszönöm! De szeretnék még egy kérdést feltenni: a telek beszerzése megtörtént, az ellenértéket átutalták. 60/40 %-ban fog áfás és mentes szolgáltatást nyújtani a Kft. Persze csak akkor, ha az iskola elkészült. De még csak a terveknél vannak, a tulajdonjog sem került bejegyzésre. Az áfát azonban már visszaigényelhetjük a jelzett arányban? Valamint hogyan kell, mivel bizonyítani a 60/40 %-ot? Miszerint 2-3 év múlva,mire tényleg elkészül az oktatási központ tudni fogjuk, hogy milyen arányban áfás és mentes a szolgáltatása a Kft-nek? Köszönöm szépen a válaszát! Üdvözlettel, Zsuzsanna

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-03-19 08:03:18

Zsuzsanna,
A megosztási arányt a tényleges működésig csak valószínűsíteni szükséges, ezt az Önök üzleti terve alapján a NAV egy esetleges ellenőrzésen köteles elfogadni (nem állítom, hogy nem zökkenőmentes egy ilyen ellenőrzés). A 240 hónapos figyelési időszak pont arra szolgál, hogy az egyes években a korábban egy tervezet alapján levonásba helyezett adójának 1évre jutó részét mindig a tényadatokra pontosítsák (növeljék vagy csökkentsék).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra