Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Iskolai verseny nyerményének adózása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mingusbb 2018-10-03 16:04:47

Egy Iskola fotós versenyt hirdet. A tanulókról készített fényképre egy közösségi oldalon a tanulók leadhatják a szavazataikat és a három legtöbbet kapott szavazatból kettő értékes tárgynyereményt kap, a harmadik pedig 30e Ft utalványt. A nyereményeket egy külsős Kft ajánlotta fel, de az ajándékokat az iskola adja át.
Szeretnénk megtudni, hogy az Iskolának van-e adófizetési kötelezettsége az általa átadott tárgynyeremények illetve az utalvány után. A nyertes tanulóknak, illetve a nyereményeket felajánló Kft-nek
kell e adóznia a kapott illetve nyújtott nyeremények után?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-03 20:00:54

A tárgynyereményre az Szja tv. 76.§ (5)-e alkalmazandó, azaz a kifizető (iskola) a nyeremény piaci értékének 18%-kal növelt összege után 15% szja-t fizet. A pénznyeremény önálló tevékenység bevételeként adózik: az összeg 90%-a (vagy a tételes költségek levonása után maradó bevétel) után a magánszemély fizet 15% szja-t és a kifizető (iskola) 19,5% eho-t.
A nyereményeket biztosító Kft ingyenes termékátadásként illetve végleges pénzátadásként kezeli az ügyletet, a Tao tv. 3.sz.mell. A)13. alapján nem elismert ráfordítás (adóalap növelő tétel).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra