Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Jövedelempótló járadék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gaborkerconto 2017-10-21 16:00:20

Kedves Szakértő!
A következőben kérném a segítségét:
A munkavállaló 2013. novemberében megsérül (már az új Mt. hatálya alá tartozik az ügy). A sérülése súlyos, az egészségkárosodás mértéke 70% körül van, a munkaviszonyt 2015. november 10-én a felek közös megegyezéssel megszüntették.
Ezen a héten, kb. 10 hónapos peren kívüli egyeztetés után megállapodás született. A munkavállaló egyösszegű kártérítést kap, de különböző jogcímeken. A nem vagyoni kártérítés, illetve a különböző járadékszerűen felmerülő vagyoni károk egyösszegű megváltása (pl. háztartási kisegítő) esetén biztosak vagyunk abba, hogy nincs semmilyen adókötelezettség.
Viszont az egyik legnagyobb tétel a jövedelempótló járadék egyösszegű megváltása. Ott tudomásom szerint csak szja van (és a kifizető vonja le).
Ilyen esetben a jövedelempótló járadékot milyen további adókötelezettség terheli akár a munkavállaló, akár a munkáltató oldaláról, amiről esetleg elkerüli a figyelmünket?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-23 09:27:04

A jövedelempótló kártérítés szja köteles, de nem minősül járulékalapot képező jövedelemnek (Tbj. 21.§), viszont a kifizetőt 22%-os eho terheli.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra