Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Kapcsolt állalkozás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

europack 2018-10-30 11:18:53

Kedves Attila!
A BT résztulajdonosa egy KFT-nek. A KFT évek óta veszteséges, a saját tőkéje negatív. A részesedésre tavaly jelentős értékvesztést számolt el. A BT többségi tulajdonosa magánszemélyként megvásárolná a BT részesedését a csökkentett értéken, piaci áron.
2./ A BT többségi tulajdonosa magánszemélyként megvásárolná a cég 15 éves személyautóját, melyet annak idején magánszemélytől vásároltak.
Szóba jöhet a kapcsolt vállalkozás?
Mivel tudja alátámasztani a piaci árat?
A 2. pont alapján az eladás után kell áfát fizetnie?
Válaszodat előre is köszönöm: Emese

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-30 14:08:14

Kedves Emese,
Igen, a társaság többségi tulajdonosa kapcsolt viszonyban áll a Bt-vel, így a köztük létrejött ügyletekben is figyelemmel kell lenni a kapcsolt viszonyra vonatkozó különös szabályokra.
A magánszemélytől beszerzett személygépkocsi után nem keletkezik áfa fizetési kötelezettsége az értékesítő Bt-nek (Áfa tv. 87.§ c)).
papattila

Szakértői hozzászólás

europack 2018-10-30 15:32:34

Attila!
Köszönöm a gyors választ!
Ha végelszámolás esetén a többségi tulajdonos a személygépkocsit a vagyonfelosztás során kapja meg, akkor is jelenteni kell a kapcsolt vállalkozási viszonyt?
Köszönettel: Emese

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-01 09:20:29

Érdekes kérdés. Értelmezésem szerint a vagyonfelosztási javaslat nem tekinthető olyan szerződésnek, amelyre az Art. Vhr. 16.§-a utal (ez értelmezésem szerint nem a társaság és a magánszemély, hanem a tagok közt létrejött megállapodásnak tekintendő), azaz akkor nem kell a bejelentést megtenni.
pattila

Szakértői hozzászólás

europack 2018-11-01 16:11:02

Attila!
Köszönöm a választ!
Üdv. Emese

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra