Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Kapcsolt vállalkozás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

sala1 2017-03-29 16:46:22

T.Szakértő ÚR !
1./ A bet.társaságnak 2 tulajdonosa van . Férj beltag, feleség kültag, 5o-5o %.-os hányaddal. A beltag tulajdonában lévő ingatlant bérbe adja a saját betéti társaságuknak. Kérdés: kapcsolt vállalkozásról van szó? Ha igen. úgy az a probléma lehet, hogy ez nem lett bejelentve a NAV-nak. Mi a kevésbbé rossz megoldás, ha jelen időponttól jelentik be, vagy fél évvel ezelőttivel amikor a bérbeadás kezdődött.
Ha kapcsolt vállalkozás, úgy kérdés a bérleti díj mértéke /pl.piaci ár/, illetve miként határozható meg, hogy azt a NAV ne kifogásolja?

2./ Egyszemélyes kft lakóingatlant vásárolna bérbeadás céljára. A bérbevevő magánszemély a kft tulajdonosa. Lehetséges ez? Feltettem a kérdést a NAV-nak, a válasz az volt, hogy ennek eldöntése nem tartozik a NAV hatáskörébe.
Kérdés: akkor ezt milyen jogszabály rendezi ?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-03-30 05:54:09

1./ Igen, kapcsolt viszony áll fenn, mely a cég részéről bejelentés köteles. Tanácsom szerint úgy jelentsék be, hogy ne látszódjon késettnek (ne Önök tegyék a kötelet a saját nyakukba, keresse meg a NAV a hibát), ugyanakkor hangsúlyozom, hogy ez szabálytalan. Mivel az ingatlan bérlet piaci értéke elég jól behatárolható, ezért igyekezzenek olyan árat meghatározni, ami a piaci sávban található (ha szükséges, kérjenek tanácsot egy ingatlan szakértőtől, ingatlanforgalmazótól).
2./ Nem zárja ki egyetlen jogszabály sem, ugyanakkor figyelemmel kell lenni a kapcsolt viszonyból eredő adójogi elvárásokra, előírásokra.
papattila

Szakértői hozzászólás

sala1 2017-03-31 08:18:48

Köszönöm a korrekt választ! sala1

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra