Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Kapcsolt vállalkozás értelmezése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Adventum 2018-06-04 08:49:27

Tisztelt Szakértő!
A KIVA szerinti adózásnál az 500 mft-os bevételi határ számításnál a TAO tv. 4.§ 23. pont szerint meghatározott kapcsolt vállalkozás /ok bevételeit kell összeszámítani. Az összeszámításnál kapcsolt vállalkozásnak minősül-e, a külföldi tulajdonos másik külföldi cégeinek bevétele? A mo-i telephelyű cégben 100% a külföldi tulajdoni hányad, a mo-i cégben 500 mft alatt van a bevétel, de ha össze kell számítani a külföldi tulajdonos többi cégének bevételét természetesen 500 mft felett van. Nevezett cég Kiva-adózást választott, az elmúlt években, mi a teendő, ha az összeszámítás miatt mégsem választhatta a Kiva szerinti adózást? TAO szerint utólagosan meg kell állapítani a fizetendő adó összegét önellenőrzés keretében ? Köszönöm
Sebestyén Aranka

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-05 17:29:32

Aranka,
Sajnos a Tao tv. említett törvényhelye nem tesz különbséget magyar illetve külföldi vállalkozások közt, így igen, az említett külföldi anyavállalat adójogilag kapcsoltnak minősül. Ami a "mellénézést" illeti, jobb, ha bele sem gondol, hogy mit kellene csinálnia: pótlólagos kijelentkezés a kiva alól és ezer+1 önellenőrzés. Praktikus tanácsom, hogy mélyen hallgasson (imádkozzon szorgalmasan) és adóév végén jelentkezzen ki a kiva alól, ha szerncséje van, nem veszik észre (pláne, ha nincs bejelentve a külföldi tulajdonos kapcsolt vállalkozásként).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra