Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Kapcsolt vállalkozások közötti kölcsön


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2018-08-15 21:15:28

Tisztelt Pap Attila!

Van-e bármilyen adóvonzata (vagy egyéb következménye), ha kapcsolt felek egymásnak kamatmentes kölcsönt adnak (nem üzletszerűen, egyszeri alkalommal, de sok milliós összegről van szó)?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-16 06:14:42

Ceasar,
Igen, van, a Tao tv. 18.§-a alapján, azaz amelyik nem kért kamatot, annak az adóalapját a piaci kamat összegével meg KELL emelnie. A másik fél pedig ugyanennyivel csökkentHETI, ha rendelkezik a partnere írásos nyilatkozatával, miszerint ő ennyivel megemelte az adóalapját. Megjegyzendő, hogy az ingyenes ügyleteket könyvelni szükséges a kedvezményezetti oldalon, azaz a kölcsönt kapó félnél T87-K96 piaci értéken.
papattila

Szakértői hozzászólás

nagyedit0705 2018-08-16 11:03:25

Tisztelt Kérdező!
Ha cég ad kölcsönt cégnek és mindkét cég a 1996. évi LXXXI. tv. (TAO) szerint kapcsolt vállalkozásnak minősül, akkor a kamat meghatározása fontos, hiszen ha ez nem felel meg a szokásos piaci kamatnak, akkor a társasági adóbevallásban figyelni kell az adóalap-módosításra. Az TAO tv. 18.§-a értelmében amennyiben a kapcsolt vállalkozások egymás közötti szerződésükben, megállapodásukban (általános forgalmi adó nélkül számítva) magasabb vagy alacsonyabb ellenértéket alkalmaznak annál, mint amilyen ellenértéket független felek összehasonlítható körülmények esetén egymás között érvényesítenek vagy érvényesítenének (a továbbiakban: szokásos piaci ár), a szokásos piaci ár és az alkalmazott ellenérték alapján számított különbözetnek megfelelő összeggel az adózó adózás előtti eredményét
a) csökkenti, feltéve, ha
- az alkalmazott ellenérték következtében adózás előtti eredménye nagyobb, mint a szokásos piaci ár alkalmazása mellett lett volna,
- a vele szerződő kapcsolt vállalkozás belföldi illetőségű adózó
- rendelkezik a másik fél által is aláírt okirattal, amely tartalmazza a különbözet összegét; és
- rendelkezik a másik fél nyilatkozatával, amely szerint a másik fél a különbözet összegét (a másik félre vonatkozó jog szerinti szokásos piaci ár elve alapján meghatározott összeget) figyelembe veszi (vette) a társasági adó vagy annak megfelelő adó alapjának meghatározása során;
b) növeli (kivéve, ha vele magánszemély nem egyéni vállalkozóként kötött szerződést), ha az alkalmazott ellenérték következtében adózás előtti eredménye kisebb, mint a szokásos piaci ár mellett lett volna.
Számviteli elszámolása:
Kölcsönt nyújtó Kölcsönt kapó
Tartozik Követel Tartozik Követel
kölcsön átadása 19/3 384 384 44/45
kamat elszámolása 384 97 87 384
ha kisebb vagy nincs kamat 19/36 97
amikor lejár a futamidő
elengedett követelés 86 19/36

Az elengedett követelés a futamidő lejáratakor azonban adóalap növelő tétel lesz a kapcsolt vállalkozás miatt a TAO tv 8§.h. pontja alapján.
Nagy Edit

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra