Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Kapott osztalék-2


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

haskak 2017-03-23 19:44:05

Tisztelt Szakértő!
Kérném segítségét a következő problémában.
Adott egy társaság, amelyben 2014. évben azonos arányban tulajdonos 2 másik KFT és egy magánszemély. 2014. évre jóváhagytak 21 M Ft osztalékot, amelyből a 3 tulajdonos 2015.évben kézhez kapott 2-2 M Ft-ot.
2016.évben a magánszemély tag vált üzletrészéről, az üzletrészét piaci értéken megkapta, ám az osztalékot nem fizették ki részére, a szerződésben nyilatkozott, hogy további követelése nincs a társasággal szemben.
Mi a sorsa a kilépett tagra jutó osztaléknak? (21M/3 - 2M =5MFt)
Fel kell osztani a megmaradt 2 tulajdonos KFT között?
Ha igen, a két tulajdonosnak önellenőrizni szükséges a 2014. évi TAO bevallását? ( T:36 - K:97)
Válaszát tisztelettel köszönöm!
Krisztina

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-03-24 05:45:45

Krisztina,
A megállapított osztalék azt illeti, aki a megállapítás időpontjában tulajdonosként a tagjegyzékben szerepel. Azaz ahhoz, hogy az üzletrész értékesítésekor szabályosan kiadhassa a magánszemély azt a nyilatkozatot, miszerint a társasággal szemben további követelése nincs, az osztalékról kifejezetten le kell mondania, azaz el kell engednie. Ez a társaságnál egyéb bevételként számolandó el (T479-K96), ajándékozási illetékköteles, de csökkenthető vele a tao alap. A két másik tulajdonos cégnek ehhez semmi köze, az ő könyveléseiket nem érinti az esemény.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra