Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Kártalanítás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

europack 2017-07-21 11:45:52

Attila!
Egy Bt ügynöki tevékenységet végez X KFT-nek. A szerződésükben benne van, ha a KFT már nem tud megbízást adni adott tevékenységre a BT-nek akkor a KFT-nek a köztük lévő szerződés alapján az előző 3 év forgalmának átlaga alapján számított 1 éves forgalom után járó jutalékának megfelelő összeg erejéig kártalanítania kell az BT-t.
Hogyan, melyik évben adózik a kártalanítás a BT-nél a TAO szerint:
1./ Ha a kártalanításra való megállapodás a mérlegkészítés időpontjáig megtörténik, de a pénzt csak a mérlegkészítés után utalják.
2./ Ha a pénz 12/31-ig utalják.
3./ Ha a pénzt a mérlegkészítés időpontjáig átutalják.
4./ Ebben az esetben a kártalanítás áfásan fizetendő-e?
Gondolom elhatárolni nem kell belőle semmit.
Köszönettel: Emese

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-07-21 13:44:05

Emese,
Szerintem ez nem kártalanítás, hanem átalányban megállapított kártérítés (kötbér), nem áfa-köteles ügylet.
Az erre vonatkozó szerződést értelemszerűen az ügynöki szerződéssel egyidejűleg indokolt megkötni (a kölcsönösen tisztességes szerződői magatartás érdekében). Mivel az elmaradt jutalék ellentételezésére szól a nevezett kártérítés, így arra az időszakra kell elszámolni a szerződés alapján, amelyik időszak bevételét kárpótolja, feltéve, ha a pénzügyi rendezés mérlegkészítésig megtörténik (Szt. 77.§ (2)).
papattila

Szakértői hozzászólás

europack 2017-07-21 14:07:20

Attila!
Segíts még légy szíves. Ha mondjuk az időszak 2017. augusztusától 2018. júliusáig tart, a pénz befolyik 2018. március 15-ig (mérlegkészítés márc. 31.), akkor aTAO szerint melyik évben adózik?
Köszönettel: Emese.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-07-23 11:16:09

Emese,
Az nem lenne túl logikus, ha már március 15.-én fizetnének ki olyan időszakra kötbért, ami csak júliusban jár le. Értelmezésem szerint csak utólag lehet szabályosan megállapítani az időszakra járó kötbér összegét (még az is lehet, hogy március 16. és július 31-ig kap megbízást). Sőt még azt is gondolom, hogy pont ezért elég szerencsétlenül határozták meg az időszakot, bár lehet, hogy van ésszerű indoka.
pattila

Szakértői hozzászólás

europack 2017-07-24 08:25:09

Köszönöm a választ!
Üdv. Emese

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra