Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Kártérítés, mint bevétel az SZJA-ban


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

david.edit 2018-03-25 22:43:19

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz: Magánszemélyeknek bevétele keletkezett értékcsökkenés és kártérítés címén, amiatt, hogy a szomszéd telken több emeletnyi magas épület épül, közel a lakáshoz, emiatt a lakás benapozottsága –és ezáltal az eladhatósága, az értéke – jelentősen csökken, persze cserébe bizonyos jogokról le kellett mondani. Kérdésem, hogy ez a bevétel adóköteles-e. Ha igen, a 17SZJA melyik sorába kell beírni a jövedelmet, továbbá terheli-e EHO és az hány %? Ha a lakásnak több tulajdonosa van, akkor a tulajdoni arányoknak megfelelően el kell osztani a bevételt? Ha nem adóköteles, akkor az SZJA törvény melyik pontja alapján nem az? Esetleg akkor is be kell vallani, ha nem kell adót fizetni? ( A megállapodás kötésekor az ügyvéd említette, hogy nem adóköteles, de a pontos meghatározásra nem emlékszik az illető)
És még egy kérdés:
KATA-s egyéni vállalkozó az árbevételhez kapcsolódó bevallást elküldte az esedékes 02.26-i határidőig. Ez a vállalkozó az év első felében még munkaviszonyban dolgozott, keletkezett bevallás alá eső jövedelme. Ő, az Adóhivataltól nem fog kapni bevallási tervezetet. Neki elegendő a bevallást a munkaviszonyban keletkezett jövedelemről megtenni május 22-ig, vagy februárban kellett volna a 17SZJA bevallást beküldeni a 17KATA-val együtt.
Köszönettel várom válaszát!
D.Edit

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-03-26 20:11:19

Edit,
1. Nem is lenne baj a kártérítés adómentességével, ha nem lenne a "persze cserébe bizonyos jogokról le kellett mondani" megjegyzése. Mert ez számomra azt sugallja, hogy ellenértékes ügyletről van szó (legalábbis van ilyen része), ami az Szja tv. általános szabálya alapján adóköteles. Ha a szerződésből kiderül, akkor az ellenértékes rész egyéb jövedelemként lesz adóköteles 15% szja-val és 19,5% eho-val. Mivel az eho megfizetésére a kedvezményezett magánszemély kötelezett, így alkalmazható a 84%-os szabály. Ha nem különíthető el az ellenértékes rész, akkor a teljes bevétel adóköteles.
2. Februárban lett volna esedékes, pótolja minél hamarabb.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra