Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KATA és GYED


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szorgere 2018-10-12 12:23:21

Tisztelt Szakértő!
Művészeti tevékenységet folytató ügyfelem (saját BT-jében alkalmazottként) jelenleg GYED-en van. A BT-s jogviszonya (ami heti 36 órát elérő munkaviszony) mellett van egy nem főállású KATA-s egyéni vállalkozása. Ezt a gyermek születése előtt már elkezdtük szüneteltetni.
Tekintettel a tevékenységére, GYED mellett már dolgozna, de mivel nem minden nap, ezért felmerült a kérdés, hogy ezt melyik vállalkozásban lenne érdemes megtennie.
1.) Aktiváljuk vissza az egyéni vállalkozást? Ha így járunk el, főállású EV-ként kell tételes adót fizetnie?
2.) A BT-ben megtehetjük-e, hogy csak a munkában töltött napokra bérszámfejtünk részére munkabért, és a többit GYED-re tekintettel nem bérszámfejtjük? (ha igen, le kell csökkentenünk a jelenlegi bejelentett heti 40 órás jogviszonyt a várható foglalkoztatás szerint?.. ez igazából előre nem mérhető/számítható ki).
Persze, ha lecsökkentjük, akkor az EV esetleges aktiválásakor ott mindenképpen főállásúvá változik...
Köszönettel:
Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-13 14:10:07

Éva,
Ha "élővé" teszik az egyéni vállalkozást, akkor katásként főállásúvá válik, mivel nem valósul meg a 36 órát elérő (tényleges) foglalkoztatás a Bt-s munkaviszonyában, hiszen a GYED miatt fizetés nélküli szabadságon van. Ha Bt-be megy vissza dolgozni, akkor olyan mértékű munkaidőre kell módosítani a munkaszerződését, amibe belefér a tervezett munkája (még ha ez nehezen tervezhető is, de az Mt miatt ez kikerülhetetlen). Ennek viszont tényleg az lesz a következménye, ha felélesztik az egyéni vállalkozást, akkor 36 óra alatti részmunkaidő esetén főállású, biztosított katás lesz.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra