Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KATA és TP


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2018-12-12 13:45:31

Tisztelt Szakértő!
Sziasztok!
Adott egy katás ev. 2018.10.19 óta TP-en van.Októberre megfizette a katát. A 30 nap miatt novemberre már nem kell fizetnie, jelentem 18T101E-n.Decemberben is tp-n van még mindig, de szeretne szünetelni.
A kérdésem ebben az esetben 12.01 - 12.13 tp, utána szünetelés, decemberben mentesül a kata fizetése alól? A 30 nap zavar meg, ami dec.19-n járna le.
köszönöm szépen
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Szucsnehm 2018-12-12 16:58:21

Tisztelt Válaszoló!
Ügyfelem KATÁ-s adószámos magánszemély , fizeti a havi 50000,-Ft-t. Ha ezen tevékenysége mellett ingó bérbeadással foglalkozna, akkor azt hogy teheti meg, mivel egy magánszemélynek egy adószáma van/lehet., de a bérbeadás nem fér bele a KATÁ tevékenységébe. Ugyanakkor a másik kérdés, hogy az ingó bérbeadásról a tárgyévi SZJA bevallásban vallja be jövedelmét, de jól értelmezem annak a KATA értékhatárhoz "nincs" köze. Az egy másik történet. Várom segítő válaszát argó

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-12-12 19:26:54

Kedves Szilvi,
Mivel folyamatosan keresőképtelen, ami meghaladja a 30 napot, így decemberre is mentesül a tételes adó megfizetése alól.
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-12-12 19:30:35

Kedves Argó,
A jogszabály nem zárja ki, hogy a katás egyéni vállalkozó nem az egyéni vállalkozása keretében ingatlan bérbeadói tevékenységet folytasson. Ezt a jövedelmét az éves szja bevallásában vallja be és valóban semmi köze a katás bevételi értékhatárhoz. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a magánszemély áfa alanyisága nem osztható, így az alanyi adómentesség keretösszegébe a magánszemélyként végzett bérbeadói tevékenység is beleszámít. A kérdésbeli magánszemély a bérbeadását az egyéni vállalkozásra kiadott adószáma alatt végzi.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra