Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

KATA helyett szlovák cég


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szorgere 2020-11-02 14:46:29

Tisztelt Szakértő,

Több KATA-s ügyfelemet (illetve KATA-s alvállalkozókkal dolgozó) ügyfelemet bombázzák azzal, hogy hozzanak létre szlovák céget, mert azzal elkerülhetik a január 1-jén hatályba lépő változások negatív hatásait.
A kis KATA-s vállalkozásokkal simán boldogulok, számolunk (és persze igyekezve itthonmaradásra bírni Őket megkerssük a legkevésbé hátrányos megoldást).
Van azonban egy ügyfelem, akik nemrég alakult, egy szoftverfejlesztéssel foglalkozó Kft, aki már jelenleg is több KATA-s alvállalkozóval dolgozik kisebb-nagyobb projekteken, és mivel itt elég nagy összegek mozognak, Ők is komolyan elgondolkodtak azon, hogy kiváltsák a magyar céget egy szlovák céggel. Lekerülne a vállukról a 40%-os adóteher (persze ha ugyanazokkal dolgoztatnak a jövőben is, akkor a KATA-sokra hárul majd ez), stb...

Két kérdésem lenne fentiek kapcsán:

1.) ha maradnak itthon, és az új szabályok szerint rendben megfizetik minden KATA-s alvállalkozójuk után a 40%-ot, de ezek a kisadózók a munka mennyiségéből adódóan egész évben csak nekik számláznak, akkor a 40% megfizetése (és a szerződésben amúgy fellelhető és megvalósuló "munkaviszonytól való elhatárolást" alátámasztó körülmények (mint a saját időbeosztás, a saját gépeken történő feladatvégzés, stb...) már elég ahhoz a NAV-nak, hogy ne szálljanak rá a cégre? (mármint ha megfizetik a 40%-ot, akkor már nem kezdenek vizsgálódni, hogy ezt lehetne akár munkaviszony keretén belül is végezni?) Vagy így is fennáll az átminősítés veszélye?

2.) Engedik-e a magyar törvények, hogy magyarországi illetékességű magánszemély szlovákiában céget hozzon létre, és továbbra is magyar adózókkal dogloztasson úgy, hogy az érdemi munkát ténylegesen magyarországon végzik - maga a cég két tulajdonosa is és az alvállalkozók is
(tény, hogy elektronikus úton nyújtott szolgáltatásnyújtásról van szó, minden feladat és az abból létrejövő fejlesztés elektronikus úton mozog a külföldi megrendelő és a jelenleg mo-i székhelyű, magyar cég között).

3.)
a.) Bele lehet ebbe kötni?
b.) Kellene bármi miatt mo-i adószámmal rendelkeznie ennek az esetlegesen létrehozásra kerülő szlovák cégnek?
c.) Adózna itthon bármilyen formában?

Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel:

Sz.Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-11-08 16:08:09

Kedves Éva,
1. A kettő független egymástól, a 40%-os plusz adó megfizetésével nem fog védettséget élvezni a munkaviszony esetleges vizsgálódása ellen.
2. Igen, engedik nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi törvények is, de ehhez a tényleges ügyvezetésnek is az adott országban kell lennie.
3. Igen, bele lehet kötni, hiszen mindketten tudjuk, hogy ez egy fiktív cégalapítás lenne, az egyedüli célja az adóelkerülés...Ez az út csak a témában jártas ügyvédi háttérrel ajánlott!
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra