Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Kata mértéke


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Nem létező felhasználó 2017-05-21 19:06:29

Tisztelt Szakértő, A kata tv 8 § g) szerint ha egy katás Bt tag két cégben is katás, csak az egyik cégben kell az 50 000,-Ftot megfizetnie, a másikban nem fizethet további 50 000,Ft.ot, pedig a járulék alapja külön nem éri el a minimálbér összegét. Valóban így van? A második bt-ben kültagként már csak 25 000,-Ft- ot fizethet? Nem választhatja az 50 000,-Ft.ot? Máshol nincs biztosítása. Köszönöm a segítségét, Eszter

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-05-22 06:05:07

Eszter,
A hivatkozott törvényhely alapján valóban csak egyszeresen lehet valaki katásként biztosított, azaz fizethet 50eFt-os tételes adót. Mivel nem csak a főállású munkaviszony zárja ki az 50eFt-os katát, hanem önálló tényállásként a g) pont utolsó mondatrésze ("... ideértve más kisadózó vállakozásban fennálló főállású kisadózó jogállást is"), ezért érdektelen, hogy a "járulékalapja" eléri-e a minimálbér összegét vagy sem. Megjegyzendő, hogy katásként nem is értelmezhető a "járulékalap" fogalma. Ugyanakkor arra is érdemes figyelemmel lenni, hogy ha valaki társas vállalkozóként biztosított az egyik cégében, akkor a másikban nem lehet főállású katás.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra