Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KATA-s Bt


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

batoriestsa 2020-11-03 09:41:17

Van egy egyéni vállalkozó aki főállású KATA-s, e mellett egy KATA-s BT-ben kültag. Eddig a BT-ben mind két tag megfizette a KATA adót. Kérdés maradhat-e KATA-s a BT úgy hogy a kültag munkaviszonyban lenne rész munkaidőben bejelentve? A társasági szerződésben az ügyvezetés úgy szerepel, a kültag esetében, hogy megbízási jogviszonyban végzi, így ha jól gondolom itt nem lép be a tagi jogviszony miatti járulék fizetési kötelezettség, maradhat főállású KATA egyéni vállalkozó? Abban az esetben, ha az mellett döntenek, hogy áttérnek a társasági adó törvény hatálya alá, akkor hogyan alakul a kültag járulék fizetési kötelezettsége? Az átalakulást kell könyvvizsgálóval ellenjegyeztetni?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-11-03 19:45:00

Igen, maradhat jövőre is katás a Bt, amellett is, hogy a kültag munkaviszonyos lesz. Ha a kültag az ügyvezető és ezt munkaviszonyban szeretné tenni, akkor a társasági szerződést is ehhez kell igazítani. Részmunkaidős munkaviszony mellett marad főállású (biztosított) katás egyéni vállalkozó. Ha visszatérne a Bt. a Tao tv. és a Szt. alá, akkor a kültag járulékfizetése nem változna. Az áttéréshez nyitó mérleget kell készíteni, melyet könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra