Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KATA-s Bt tulajdonos változás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Quality Masters Kft. 2018-07-17 13:14:02

Tisztelt Szakértő!
Van egy Bt, ami 2018. januártól KATA-s. A tulajdonosok eladnák üzletrészüket, így új tulajdonosok kerülnének a társaságba. Befolyásolja-e valami módon a jelenlegi beltag KATA-s magánszemélyt vagy a céget az a tény, hogy az árbevétele már most 10 M Ft. Arra gondolok, hogy időarányosan 7 M Ft árbevétel lenne, ha a 7-dik hónap végével mondjuk a társaság tulajdonosai a végelszámolás mellett döntenek, mellyel ki kellene lépniük a KATA-ból és ekkor 3 M Ft után 40% KATA-t kellene még befizetni a társaságnak.
A kérdés az lenne, hogy tulajdonrész eladáskor keletkezhet-e 40%-os KATA fizetési kötelezettség.

Válaszát előre is köszönöm!



Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-17 15:40:38

Egyszerűen fogalmazva: ahány katával érintett hónapja van a társaságnak (azaz ahányszor fizettek tételes adót minimálisan a beltag után), annyiszor 1milliós kerettel rendelkezik. A végelszámolás napját megelőző nappal a Bt. kikerül a kata alól és visszakerül a Szt. hatálya alá. Ha ez a 7.hónapban történne, akkor valóban 3millió után 40%-os kiegészítő adófizetési kötelezettsége keletkezne a Bt-nek, mely a katából való kikerülést követő 30 napon belül esedékes. Megoldás lehet, hogy az új tulajdonosok (de legalább a beltag) legyenek katások.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra