Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KATA-s EV ingyen bérbeadás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Quality Masters Kft. 2018-04-03 09:25:09

Tisztelt Szakértő!

Az lenne a kérdésem, hogy KATA-s EV-ként bérelek egy irodahelyiséget. Ennek a helyiségnek egy részét 25%-t a feleségemnek / ő is KATA-s EV / szeretném ingyenesen szívességi használatba adni. A bérbeadó hozzájárul, hogy Én bérbe adhassam a bérelt ingatlant! Helyesen járok-e el, nem-e veszítem el a KATA-s adóalanyiságomat? A KATA tv 4. §. (4) bekezdése bevétel szerzésről ír, nekem ebből nem fog bevételem származni.
A bérbeadó és én is áfa-s vagyok, ha eddig levontam a bérleti díj és rezsi áfájának 100%-t, akkor az ingyenes szívességi használat miatt csak 75%-t vonhatom le?

Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-04-04 04:47:17

Igen, az ingyenes használatba adás nem okozza a kata alanyiság elvesztését. Ugyanakkor az áfa miatt valóban csak részben jogosult áfa levonására (75%).
papattila

Szakértői hozzászólás

Quality Masters Kft. 2018-04-04 06:45:46

Tisztelt Papp Attila!

Köszönöm a válaszát!

Felhasználói hozzászólás

gargouille 2018-05-02 11:37:39

Tisztelt Papp Attila!

A kérdésem a fenti helyzettel (KATÁS-ÁFÁS által bérelt iroda ingyenes használatba adás KATÁS-MENTES házastársnak) kapcsolatban, hogy az Áfa törvény 14. §-a szerinti ingyenes szolgáltatásnyújtásról van-e itt szó, és a 69. § szerinti használat arányos ellenérték feltüntetése mellett számla kibocsátásra kötelezett az "ingyenes albérletbe" adó, és ugyanezen használat arányában az áfát meg is fizeti, cserébe a teljes áfát levonhatja (és így lesz áttételesen csak részben levonható), vagy a számlakibocsátás szükségtelen kör és egyszerűen a levonás főszabályára hivatkozással (120. § Abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany... használja...) csak a levonható adót csökkentem ennek megfelelően?

Másik kérdésem ennek kapcsán, hogy az ingyenes bérbe vevő oldalán ez vagyoni értékként bevételnek minősül-e a Katv. 2. § 12. ponta alapján? Vagy nem bevétel, mert az így használatba kapott helyiségrészt vissza kell szolgáltatnia a Katv. 2. § 12. b) alpontja alapján?

Végül felmerülhet-e, hogy az ilyen használati jogot az illetéktörvény szerinti vagyoni értékű jognak minősíti az adóhatóság (vagyoni értékű jog ingyenes átengedése), ami után ajándékozási illetékfizetési kötelezettség keletkezhet?

Válaszát előre is köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra