Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

KATA "vállalkozói kivét"


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ekrisztinae 2019-02-26 15:56:53

Tisztelt Szakértő!
Ügyfelem azzal keresett meg, hogy a bankja felemelte a törlesztő részletét, mert nem érkezik a számlájára munkabér. Ügyfelem főállású KATA-s egyéni vállalkozó. A számlájára a számlázott KATA-s bevételek érkeznek. Felvetették, hogy esetleg ezek megnevezésébe munkabért, vagy vállalkozói kivétet írnak, de erről gyorsan lebeszéltem őket. Viszont felmerült, hogy esetleg két számlát nyitna. Az egyikre érkezne a számlázott KATA-s bevétel, a másikról vonnák a törlesztőt, és erre átutalna vállalkozói kivét címén havonta egy fix összeget. Ez jogszabályilag helyes lenne? Ezután úgy vélem nem kellene külön adóznia, járulékot fizetnie, bár KATA-s egyéni vállalkozónál a kivét fogalma egy kicsit megfoghatatlan... Bárhol, akár a későbbiekben lehet ebből problémája? Átutalhatja ilyen jogcímen a kapott bevétel - havi tételes KATA = "vállalkozói kivét" összeget? Vagy kevesebb a helytálló? Hogy kellene figyelembe venni a kifizetendő iparűzési adót, vagy kamarai hozzájárulást stb., ami még mint KATA-s terheli? (Ezek egy részét nem tudja pontosan előre...) Esetleg van erre más megoldás? (Szükséges igazolni havi munkabér vagy vállalkozói kivét címén átutalással érkező összeget a bankszámlán.)
Mielőbbi segítő válaszukat előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2019-02-26 21:30:28

Egyéni vállalkozó esetében értelmezhetetlen a "munkabér" elvárása. A kata tv. 10.§-a megmondja, hogy miként kell megállapítani a katás vállalkozó jövedelmét. Lásd alább. Ha csak terminológiai problémái vannak a banknak, ezek alapján könnyű azon segíteni. Ha az érkező bevételt kevesli - az nem jogi kérdés. Egyébként a katás egyéni vállalkozó azt csinál a vállalkozói számlájával, amit csak akar, levehet onnan készpénzben, másik magánszámlájára utalhat tetszése szerint - adózási jelentősége nincs, adóalapot nem érint. Ezen pénzmozgások jogcíme semmiképpen nem munkabér, de nem is "kivét" - adózott jövedelem.

Kata tv. 10.§ (3) * Más jogszabályok alkalmazásában, különösen az Art. szerinti jövedelemigazolás kiállításának szempontjából a kisadózó jövedelmének a kisadózó vállalkozás utolsó, a megszerzett bevételről tett nyilatkozatában feltüntetett bevételének 60 százaléka, több tag esetén annak fejenként egyenlő része, de legalább a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és a havi minimálbér szorzata minősül.

Szakértői hozzászólás

ekrisztinae 2019-02-27 17:53:31

A banknak azzal van gondja, hogy a hitel felvételekor munkabér címén érkezett összeg a számlára, most ehelyett a KATA-s bevételek érkeznek. És ezek egyikének a megnevezése se nem munkabér, se nem kivét. Így úgy tekintik, hogy nem kap havonta "bért", ezért megemelték a törlesztő részletet. Számukra az nem elég, hogy egyébként az adott évről majd tud jövedelemigazolás keretében megfelelő jövedelmet igazolni. Emiatt merült fel, hogy akkor vezessünk át egyik számláról a másikra kivét címén összeget, hogy ilyen jogcímen láthasson a bank ott bevételt. Van ennek valami akadálya? Köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra