Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KATAs bt 2 beltaggal


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2017-09-13 19:34:09

Tisztelt Pap Attila!

2 beltaggal (+1 kültag) alakulna egy Bt. Gondolkodnak KATAban.

1. Lehetséges-e, hogy csak az egyik beltag lesz KATAs? Illetve azt értem, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a nem KATAs tag munkaviszonyban látja el feladatait.
Vezethet a Bt ekkor bevételi nyilvántartást? Hogyan történik az osztozkodás? Vagy ilyenkor muszáj könyvelni rendesen és a nyereséget osztalékként kifizetni? Felosztjuk a nyereséget és a KATAs tag a része után 12 M-ig nem fizet semmit, míg a másik tag a normál módszerrel megfizeti az osztalékadót? Egyáltalán ilyenkor a Bt KATAsnak számít-e és csak a KATA bevallást kell-e majd beadnia év végén (mondjuk ha vezethet ebben a helyzetben is bevételi nyilvántartást, akkor erre a válasz vélhetően "igen" lesz)?

2. Ha mindkét beltag KATAs, akkor a 12 M beltagonként értendő, vagy a cégre kell vonatkoztatni, függetlenül a benne lévő KATAs beltagok számától? Az utóbbira tippelek.

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-14 15:34:00

Ceasar,
1. Igen, lehetséges, ha a kültag nem végez személyes közreműködést vagy ha végez, munkaviszonyban teszi. Sajnos ilyen féllábas helyzetben (szerintem ezt meg sem szabadott volna engedni a törvényben) nem elegendő a bevételi nyilvántartás, még akkor sem, ha az anyagi jogszabály ezt nem írja elő. Ahhoz, hogy a felosztható vagyon megállapítható legyen, teljes könyvelést kell vezetni: a katás beltagra jutó rész adómentes, a nem katás kültagra jutó pedig osztalék jövedelemként adózik 15+14%-kal. Igen, ettől függetlenül "kisadózó vállalkozás"-nak minősül.
2. Helyes a tippje: a törvény a "kisadózó vállalkozás"-nak határozza meg a bevételi küszöbértékét, ami független a katás tagok számától.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra