Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Katas egyéni és kft tag- ügyvezetői státusz


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2018-09-11 10:23:37

Tisztelt Szakértő !

Egy magánszemély katas egyéni vállalkozó és egy kft tagja és ügyvezetője is egyben . Helyes-e az hogy egyéni vállalkozóként 50 eft-ot fizet a kft-ben semmit . Véleményünk szerint a kft-ben beáll a minimálbér utáni járulék fizetés és a katas egyéniben 25 eft -ot kell fizenie , vagyis köteleően a kft-ben lesz főállása tagi jogviszonyosként . Ezen utóbbi esetben a járulék alap a mimimálbér lesz-e vagy a garantált bérminimum ?
Amennyiben vagy a tagi jogviszonya vagy az ügyvezetői státusza megszűnne , úgy már működik a jelenlegi verzió ? ( 25 eft kata és 0 Ft a kft-ben )
Válaszát előre is köszönöm .

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-12 05:35:29

Osztom a véleményét: a Kft-beli ügyvezető tagság megalapozza társas vállalkozóként a biztosítási jogviszony létrejöttét (kivéve,ha az ügyvezetést munkaviszonyban látja el), következésképp katásként nem lesz biztosított, 25eFt tételes adót fizet. Ha csak ügyvezet a Kft-ben, akkor a járulékok alapja a minimálbér lesz.
Ha megszűnne a tagi jogviszonya, vagy lemondana az ügyvezetésről, akkor egyéni vállalkozóként főállásúvá válna, minimálisan 50eFt-os tételes adóval.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra