Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Katas egyéni v. magánszemélyként bérbead


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gogazkft97 2018-01-08 10:51:04

1,/A kérdésem az lenne, hogy amennyiben KATA-s ev, magánszemélyként bérbe ad, akkor a számlán melyik adómentességre hivatkozzon a bérbeadás számlázásakor, (mert az adószáma ugyanaz)? ( a Kata-s tevékenysége alanyi mentes, a bérbeadás pedig tárgyi mentes!?)
2,/Amikor bejelentem a T 101-es lapon a bérbeadást, nem egyéni vállalkozóként, akkor ott az Áfa választásnál az alanyi mentest kell jelölni, amit a KATA kezdetekor is jelentettünk?
3,/A másik pedig az, ami számomra nem egyértelmű, hogy ha kifizetőnek ad bérbe, ugye mint magánszemély, akkor ki vonja le az adóelőleget? A kifizető vagy a bérbeadó? Tudom, hogy az egyéni vállalkozótól nem kell előleget vonni, csak ez a helyzet egy kis zavart okoz nálam, zavar , hogy az ev. ugyanaz az adószáma...
Köszönöm: Móni

Témanyitó hozzászólás

halkony 2018-01-08 16:54:37

AÍ kifizetőnek (cégnek) kell levonni, 08-ason bevallani.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-08 19:57:05

Móni,
1./ Kézenfekvőbb az alanyi mentességére hivatkozni (ez a speciális szabály a törvény szerkezeti hierarchiájából eredően felülírja a tárgyi mentesség szabályát), de nem hibás a tárgyi mentességre való hivatkozás sem.
2./ Most abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán kell-e áfa nyilatkozatot tenni új tevékenység felvételekor (már fáradok és lusta vagyok megnézni:(, de ha kell, akkor az alanyi mentességet kell jelölni.
3./ Mivel nem egyéni vállalkozói minőségében jár el, a kifizetőnek adóelőleg levonási kötelezettsége van.
papattila

Szakértői hozzászólás

gogazkft97 2018-01-09 09:02:03

Attila, nagyon szépen köszönöm!
Móni

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra