Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Katás egyéni vállakozó + ügyvezető Kft-ben


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

taxmanbt 2019-01-20 16:14:52

Tisztelt Önadózó!
Kettő esetben kérném a segítségét:
1. Van egy főállású KATA-s egyéni vállalkozó, fizeti havonta az 50 000,- Ft KATA-t, viszont mellette van egy egyszemélyes Kft-je is ahol ő a tulajdonos és napi 1 órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetést, és csak a napi 1 órás munkaviszony után kapott arányos minimálbér után fizeti meg a járulékokat, ezeken kívül máshol bejelentett munkaviszonya nincs. Ez így szabályos?
2. Egy másik Kft-nél ahol a kettő tulajdonos közül az egyik tulajdonos jelenleg 8 órás munkaviszonyban látja el a Kft ügyvezetését (a társasági szerződésben is munkaviszony szerepel az ügyvezetésre), és mellette jelenleg nem főállású KATA-s egyéni vállalkozó is, viszont februártól szeretné a Kft ügyvezetését napi 1 órában végezni (a másik tulajdonos semmilyen formában nem működik közre a Kft-ben) és a KATA egyéni vállalkozását főállásban, ezt így megteheti?

Előre is köszönöm a válaszát.
taxman

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-21 16:23:35

Kedves Taxman,
1. Igen, szabályosnak minősül.
2. Igen, megteheti, nincs jogszabályi akadálya.
papattila

Szakértői hozzászólás

taxmanbt 2019-01-21 20:37:17

Kedves Pap Attila.
Köszönöm szépen a válaszát, időközben a NAV-nál is érdeklődött egy ismerősöm ugyanebben a témában a 1819-es info vonalon, és ott a hölgy azt mondta hogy egy Kft ügyvezetője semmilyen körülmények között nem lehet főállású KATA-s, mert ha nincs bejelentett heti 36 órát meghaladó munkaviszonya a Kft-n kívül, akkor mint ügyvezető kell megfizetnie a járulékokat a heti 36 órás munkaviszony vagy társas vállalkozói viszony után. A főállású KATA egyéni vállalkozás nem felel meg ebben az esetben 36 órát meghaladó munkaviszonynak mivel nem tartozik a tbj törvény hatálya alá.
Azt szeretném kérdezni hogy ilyen esetben akkor most mi a szabályos? Esetleg erre az esetre pontosan hol találhatok leírást?
Köszönöm szépen.
taxman

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-22 18:37:52

Kedves Taxman,
Sajnálom, hogy nem vagyunk egy véleményen a NAV-os kollégával. Én a továbbiakban is fenntartom a véleményem, hogy a kérdéses ügyvezető tagnak nem jön létre társas vállalkozóként biztosítási jogviszonya, mivel az ügyvezetést és az esetleges egyéb személyes közreműködést munkaviszonyban látja el és mivel ez részmunkaidős munkaviszony, így szabályosan lehet biztosított főállású katás egyéni vállalkozó.
papattila

Szakértői hozzászólás

taxmanbt 2019-01-22 20:09:41

Kedves Pap Attila!
Köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel
taxman

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra