Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KATÁs EV szüneteltetése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

d-conto 2020-11-30 11:20:37

Kedves Attila!

Nem igazán tudjuk értelmezni a 2020.05.04-én kelt NAV tájékoztató (Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése) alábbi passzusát:

"Ha a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó főállású, akkor azokban a hónapokban, amelyek egészében szünetelteti a tevékenységét, szünetel a biztosítása. Kivételt jelent, ha a szünetelés időszakában kisadózói tevékenységébe tartozó munkát végez, mert ekkor a biztosítása sem szünetel."

Ez burkoltan azt jelenti, hogy KATÁ-s EV. végezhet mégis tevékenységet az e.v szüneteltetés alatt? Nincs tiltva a szüneteltetés alatti tevékenységvégzés? Ha tevékenységet akarna újra folytatni a KATÁs EV, ez alapján a fenti passzus alapján úgy tűnne, mintha elegendő lenne csak egyszerűen befizetni a KATÁ-t, és maradhatna szüneteltetés alatt?

Köszönettel:
Zsófia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-11-30 14:31:32

Kedves Zsófia,
Olvasatomban nem azt jelenti. Két releváns törvény van: az egyik kógens szabálya rögzíti, hogy a szüneteltetés alatt nem folytatható vállalkozási tevékenység (Evectv.), a másik (Katv.) meg ettől függetlenül úgy rendelkezik, hogy ha a szünetelés alatt mégis történik munkavégzés (ez az előbb említett jogszabály alapján természetesen csak szabálytalan lehet), akkor a tételes adót is meg kell fizetni (azaz -főállású esetén- a biztosítás is fennáll).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra