Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Katás vállalkozó motor beszerzése Unióból


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

lexus 2018-03-08 10:10:45

Egy KATA-s egyéni vállalkozó /alanyi mentes/ 2017.09. hóban vásárolt egy 250 km3 motort közösségi tagállamból. Minta darabnak szánta - ennek alapján akart alkatrészeket gyártani. A60 bevalláson le lett jelentve, de a 65-n nem. A gyártás nem jött össze,most le akarja vizsgáztatni.Kérdésem az lenne,hogy önellenőriznem kell- e,illetve hol kell a vámnál az ÁFA kivetés okán jelenteni, vagy ha megvan a kivetés, arra az időszakra kell a 65-n bevallani és megfizetni? Ha értékesíti, akkor ezt az ÁFÁ-t vissza tudja- e igényelni? A Kata alanyi mentes státusza ezzel megváltozik- e.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-03-10 19:31:13

Az alanyi mentes, ha nem él a "10.000eurós" lehetőséggel, akkor közösségi adószám birtokában közösségi termékbeszerzést hajt végre, melyet be kell vallania a 65-ös bevalláson és adatszolgáltatnia kell az A60-ason. Alanyi mentes lévén csak fizetendő adót vall be, levonhatót nem. Közösségen belül a vám kérdése fel sem merülhet. Az alanyi mentes a tárgyi eszközének értékesítését az általános szabályok alapján végzi, azaz jelen esetben a 87.§ b) pontjára hivatkozva adómentesen. A tárgyi eszköz értékesítés nem számít bele a 8milliós alanyi mentes keretösszegbe.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra