Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Kedvezményzett átalakulás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kissne_eva 2018-06-12 14:06:11

Kedves Attila!
A kedvezményezett átalakulással kapcsolatban kérném a segítségét:
Bt alakult át Kft-vé. A Bt-ben volt egy ingatlan.A bejegyzés megtörtént 2017. decemberében. Az átaluklást bonyolító ügyvéd most megkeresett, hogy a jogutód ingatlan szerzését most jelenti és felmerült, hogy ha nem kedvezményezett az átalakulás akkor illetéket kell fizetni. Ezért Ő módosítaná a társasági szerződést.
Én az átalakulás napjával adtam le 29-es bevallást, de ebben nem jelöltem, hogy kedvezményezett átalakulás- megtehetem ezt utólag helyesbítésként?
Nem értem, hogy mit jelent a 10 %pénzeszköz megszerzése.
-a jogügylet révén a jogelőd tagja, részvényese az átalakulás keretében a jogutódban részesedést és legfeljebb a megszerzett részesedés együttes névértéke (névérték hiányában a jegyzett tőke arányában meghatározott értéke) 10 százalékának megfelelő pénzeszközt szerez "
... a kedvezményezett átalakulás további feltétele, hogy a jogutód társasági szerződése tartalmazza az arra vonatkozó kötelezettségvállalást, hogy adóalapját az átalakulást követően úgy határozza meg, mintha az átalakulás nem történt volna meg, illetve az átértékelt eszközöket és kötelezettségeket elkülönítve tartja nyilván.-
Hálásan köszönném ha fenti szöveget elmagyarázná nekem...
Üdvözlettel: Kissné Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-12 19:31:32

Éva,
A gazdasági formaváltás (jelenleg a társasági jog csak ezt hívja átalakulásnak) mindenképp kedvezményezettnek minősül (hiszen nincs új tag, nem lép ki senki, kifizetés, jegyzett tőke módosítás nem történik), nincs jelentősége, hogy ezt tévedésből nem jelölték a tao bevallásban (helyesbítésként lehet pótolni). Illetékfizetési kötelezettség nem keletkezik az ingatlan átírásakor, szerintem semmi ok a társasági szerződés módosítására, az átalakulás (társasági formaváltás) a törvény erejénél fogva kedvezményezettnek minősül, függetlenül a társasági szerződéstől.
papattila

Szakértői hozzászólás

kissne_eva 2018-06-13 07:58:33

Kedves Attila!
Ez abban az esetben is így van,ha a Bt-ben két tulajdonos volt 50-50 %-os törzstőke arányban és az átalakulással az egyik tulajdonos eladta az üzletrészét a másik tulajdonosnak. Így a jogutód egy személyes Kft lett.
Válaszát előre is köszönöm!ű
Üdvözlettel: Kissné Éva

Felhasználói hozzászólás

kissne_eva 2018-06-13 11:39:27

Illetve a Jegyzett tőke is értelem szerűen változott 3 000 e Ft-ra...

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-14 05:33:06

Ha nem történik 300eFt-ot meghaladó pénzkivonás az átalakuláskor immáron az egyedüli tulajdonos részéről, akkor kedvezményezettnek minősül az átalakulás. Megjegyzendő, hogy az üzletrész átruházás nem keverendő bele a Tao tv. 4.§ 23/a. a) pontjának 10%-os történetébe, mivel ez a magánszemélyek közt megy végbe.
papattila

Szakértői hozzászólás

kissne_eva 2018-06-14 06:11:55

Köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra