Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Kell-e német adószám?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

iroda2006 2018-04-07 19:58:02

Tisztelt Cím!
Ügyfelünknek Mo-on van egy autóalkatrészeket forgalmazó webáruháza. Ügyfelünk Németországban dolgozik kint a webáruháztól függetlenül, munka mellett a kft-jének a webáruházában értékesít közösségi tagállamokba. Az értékesítés az ebay-n keresztül történik. 1) Ha nem eu tagországba értékesít, akkor hogy számláz? Áfamentesen? Kell-e importvámot fizetnie? 2) Ha németországi futárszolgálattal akarja a magyar beszállítótól megvásárolt termékek áruszállítását (kézbesítését) lebonyolítani, mi annak a módja? Kell-e német adószámot kérnie? Kell-e Németországban telephelyet létrehoznia? Áfamentes-e a német csomagfeladás? Továbbra is ugyanattól a magyar cégtől szerezné be az árut, amit kint Németországban értékesítene, csak a futárszolgálat nem magyar, hanem német lenne. Válaszát előre is köszönjük!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-04-08 09:16:03

Szóval van egy magyar Kft, aki webáruházat működtet, az értékesítései közösségen belülre és kívülre is történnek, a kiszállítást egy német futárszolgálat végezné.
Távolsági értékesítés esetén az eladónak tagállamonként meghatározott keretösszegig választási lehetősége van, hogy magyar áfa felszámításával vagy a vevő tagállamának áfa-jával számláz. Ez utóbbi esetben az adott tagállamban regisztráltatnia kell magát. Ha adóalanynak értékesít, akkor a közösségi termékértékesítés szabályait kell alkalmaznia (adómentes). Ha 3.országba értékesít, akkor export címén adómentesen számláz. A német futárszolgálat kapcsán nem lesz kötelezett No-ban regisztrációt kérni, közösségi szolgáltatásként a Kft fogja a 65-ös bevallásában az áfa-ját elszámolni (+A60). A német futárszolgálat költsége ugyanúgy épül be a termék adóalapjába, mintha magyar futárszolgálat számlázna.
papattila

Szakértői hozzászólás

iroda2006 2018-04-08 22:03:49

Kedves Attila!
Pontosabban az lenne a történet, hogy az ügyfél, mivel kint dolgozik Németországban, magával vinné ki ezeket az autóalkatrészeket, amikor megy vissza Németországba dolgozni. Megteheti-e ezt, hogy kiviszi és kint német futárszolgálatnak adja át a termékeket, hogy szállítsa ki a megrendelőknek? Hogy lehet ezt a saját maga általi kiszállítást hivatalosan megtenni? Mi ennek a módja? Milyen papírok szükségesek? Milyen hivatalokat kell megkeressen, hogy törvényesen végezze ezt a tevékenységet? Kell-e Németországban telephelyet létrehozni? Kell-e német adószámot kiváltani? Válaszát előre is köszönöjük!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-04-10 05:47:51

Sajnos erre már nem alkalmazhatók a távértékesítés szabályai, ez saját vagyonmozgatásként lenne adóköteles, német adószámmal, német fióktelep létrehozása lenne a célszerű.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra