Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Készenlét


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

level07 2019-02-11 12:08:35

T. Önadózó! Jogszerű-e a munkáltató intézkedése a következő esetben: munkavállalónak úgy változna a napi 8 órás munkavégzése, hogy napi 4 óra munkaidő és készenléti jellegű munkakör, az alapbére pedig 97.500,- Ft-ra csökken. Amennyiben így jogszerű, milyen bért kell kapnia a munkavállalónak a készenlét idejére, valamint a munkaidőre milyen hatással lenne? Emiatt a munkaszerződést is módosítani kell, vagy elég egy tájékoztatás a munkáltató részérről, hogy ezentúl így történik a munkavégzés? Köszönöm a válaszát, Magdi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-02-12 05:13:41

Kedves Magdi,
Az alapbér, a munkaidő a munkaszerződés kötelező eleme, így annak megváltoztatása a munkaszerződés megváltoztatásával jár, ami viszont csak a felek egyező akaratával történhet. A dolgozónak minimálisan annyi bért kell kapnia, amely a minimálbérnek illetve a garantált bérnek a 4 órára járó része. A készenlétre járó díjazást nem lehet az alapbérbe beépíteni, de lehet rá átalányt megállapítani, az alapbér felett. Azt is érdemes tudni, hogy a készenlét alatt végzett munka rendkívüli munkaidőnek minősül, a munkabéren felül pótlék is jár a dolgozónak.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra