Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Készenléti jellegű munka


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

denkrozi 2017-11-21 17:21:00

Kérem segítségüket, mert én valamit biztosan rosszul értek.Ügyfelemtől olyan munkaszerződést kaptam,melyben az új dolgozót készenléti jellegű munkakörben alkalmazza.A munkaszerződés szerint: a munkáltató a munkavállaló napi munkaidejét a készenléti jellegre tekintettel napi 8 óra munkaidő alapulvételével munkaidőkeretben határozza meg. A munkaidő 1/3-át pihenéssel töltheti a dolgozó. .Az alapbér:124.000.- Ft.
Lehet minimálbér alatti a bére? A T1041-en heti 40 órás munkaviszonyosként leadhatom? Köszönöm a segítséget.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-22 04:54:15

A készenléti jellegű munkakört az Mt.91.§-a határozza meg. Ha munkaszerződés ettől eltérően nem rendelkezik, akkor az teljes munkaidőre jön létre, azaz napi 8 órára. Teljes foglalkoztatásra a munkabér nem lehet kevesebb a minimálbérnél. Azaz nincs akadálya, hogy a munkaszerződésben munkaidőkeretet állapítsanak meg, de ha nem kötöttek ki részmunkaidőt, akkor a fizetése nem maradhat a minimálbér alatt még akkor sem, ha a munkakör készenléti jellegűnek minősül. A megadott információk alapján a bejelentést heti 40órával kell megtenni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra