Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Kft eladása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

panniik 2018-07-31 12:41:39

Tisztelt Szakértő!
Egy KFT 2 tulajdonosa el szeretné adni a cégüket. Milyen adó és járulékvonzata van és mi után a tulajdonosoknak? A teljes vételár után kell adózni, vagy a saját tőkét illetve a saját tőke egy részét (van értékelési tartalékuk is) le lehet vonni?
Még egyet szeretnék kérdezni. Van a cégnek 2 személygépkocsija, könyv szerinti értékük 0. Ezt ők szeretnék megvenni, mielőtt eladják a céget. Mennyiért vehetik meg? Megvehetik 0 Ft-ért is?
Tisztelettel
Népessyné Dallos Anna

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-01 05:53:46

Anna,
Az üzletrészek értékesítéséből származó jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a vételárból levonjuk az adózott pénzből származó bekerülési értéket. Ha ők voltak az alapítók, akkor praktikusan az alapítói vagyon (törzstőke) lesz levonható. Tipikusan nem számít adózott pénzből származó bekerülési értéknek az az esetleges tőkeemelés, amely a szabad eredménytartalék terhére történt. Az így kiszámított jövedelem képezi a 15%-os szja és a 14%-os eho (450eFt felső határig) alapját. Megjegyzendő, ha a vételár meghaladja a piaci értéket, akkor a felettes rész az értékesítő magánszemélyeknél egyéb jövedelemként lesz adóköteles, 15% szja-val és 19,5%-os eho-val.
Ami a gépkocsikat illeti, a vételárat piaci értéken indokolt megállapítani, mivel az adótörvények az adózást nem független felek közt - a tényleges vételár ellenére- a piaci érték figyelembevételével rendelik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra