Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Kft. és EV jogviszonyok


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Tuzi1903 2024-02-16 11:56:15

Nyugdíjas hölgy átalányadós EV és Kft-ben megbízással ügyvezető nulla forint mellett. Ezt a jogcímet 4 éve jelentették be 1451-es kóddal.
A Kft. egyszemélyes Kft., az ügyvezető a cég képviseletére jogosult személy, a tag a lánya, de neki nincs jogosultság bejegyezve. Neki is van egy átalányadós EV-je.
A Kft. áltlában nem működik, de szeptembertől az ügyvezető az átalányadós EV-s tevékenységével végzett munkát benne és vett is ki jövedelmet érte. A bevallásokban 1324-es FEOR-ral tüntették fel az ő jogviszonyát. A NAV-nál nem szerepel ez a jogviszony rögzítve (nyugdíjasként tudom nem is kell bejelenteni), csak a 1451.

Jól gondolom ?
1. Az ügyvezetőnél a 1451-es NAV-nál szereplő kód nem megfelelő, mert ő nem társas vállalkozó. És nyilván a 1324-es FEOR sem munkaviszonyban, hiszen ezt megbízással látja el, díjazás nélkül. A Kft. tevékenységében részt vett szeptembertől, tehát a munkaviszony elvileg jó lehetne erre, de nem ezzel a FEOR-ral, hanem azzal, ami a tevékenységhez tartozik. Jól gondolom, hogy változtassam meg a FEOR-t és a 1451-es jogviszonyt is zárjam le? Nem kell neki bejelentve lenni semmilyen jogviszonyak, csak ha jövedelmet vesz ki, akkor ezt a 08 bevalláson feltüntetem.?

2. A tag (az ügyvezető lánya) néha részt is vesz a tevékenységben (jövedelmet nem vesz ki), jó lehet neki a 1451-es kód? A járulékokat megfizeti az átalányadós EV-ben. Ha nem vesz részt, akkor kell a 1451-es kód, vagy nem kell neki semmilyen jogviszony a Kft-ben?

Köszönöm
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-20 09:27:53

Kedves Szilvi,
1. Igen, helyesen gondolja, a társas vállalkozói jogviszonyát le kell zárni (ha szabályosak szeretnének lenni, akkor valójában töröltetni kellene, mivel ő nem lehetett társas [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Tuzi1903 2024-02-26 07:38:09

Kedves Uram!

Köszönöm a válaszokat. Az első esetnél akkor a munkaviszonyt lezárjuk és ha megint aktuális lesz megnyitjuk. A társas vállalkozóit pedig töröltetem.

Köszönettel:
Szilvia

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra