Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

KFt nevében szereplő tag felelőssége


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

europack 2018-08-22 14:28:10

Kedves Attila!
A KFT-nek két tagja van, mindkét tag ügyvezető megbízási szerződéssel. Az egyik: mondjuk Gipsz Jakab neve a KFT nevében szerepel: Gipsz Jakab KFT.
Milyen felelőssége van a cégben a Gipsz Jakab tagnak?,
Köszönöm. Emese

Témanyitó hozzászólás

nagyedit0705 2018-08-22 23:02:43

Tisztelt Kérdező!
Itt két szemszögből kell a felelősséget vizsgálni:
a) harmadik féllel szembeni felelősség: ebben az esetben, ha az ügyvezető a harmadik személynek kárt okoz, akkor a kárért a társaság fele. Az ügyvezető csak akkor felel a társasággal együtt, ha kifejezetten, mint a cég vezetője járt el az adott esetben és a károsult partner, valamint a cég között nincs szerződés, és a károkozás mögött szándékosság áll.
b) az ügyvezető felelőssége a társaság felé: ebben az esetben vizsgálni szükséges, hogy milyen jogviszony keretében folytatja tevékenységét az ügyvezető
1./ munkaszerződés alapján, akkor a felelőssége a munkajogi szabályok szerint áll meg Eszerint a munkavállaló a munkaviszonyából származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles a munkáltató felé megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. A kötelezettségszegést, azaz azt, hogy a vezető tisztségviselő nem úgy járt el, ahogyan az az adott helyzetben elvárható, és a kettő közötti okozati összefüggést a társaságnak kell bizonyítania. Nem kell megtéríteni azt a kárt, amelynek bekövetkezése a károkozás idején nem volt előrelátható, vagy amelyet a társaság vétkes magatartása okozott, vagy amely abból származott, hogy a társaság kárenyhítési kötelezettségének nem tett eleget.
2/ megbízási szerződés alapján a Polgári Törvénykönyv szerződésszegésért való felelősségre vonatkozó szabályát kell alkalmazni. A Ptk. szerint a szerződés megszegésével a másik félnek okozott kárt a károkozó köteles megtéríteni. Amivel az ügyvezetőknek tisztában kell lenniük az, hogy ha a cégüknek az ügyvezetés közben kárt okoznak, akkor bizony nem mentesülnek a felelősség alól. Az új Ptk. értelmében a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség alól csak akkor lehet mentesülni, ha az érintett bizonyítja, hogy a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa.
Összefoglalva:
- az ügyvezető felelősségét nem az határozza meg, hogy a Kft nevében szerepel-e a magánszemély neve, a felelősségre vonásnál maga az ügyvezetői pozíció a meghatározó
- egyrészt függ a felelősség attól, hogy kinek okozott kárt az ügyvezető; harmadik személynek vagy a társaságnak
- ha a társaságnak, akkor függ attól is a kártérítés mértéke, hogy milyen jogviszony keretében folytatja a tevékenységét, a munka végzését
- ha munkaviszony keretében, akkor a kártérítés mértékét a Munka Törvénykönyve határozza meg
- ha megbízási jogiszony keretében végzi el az ügyvezetést, akkor a Ptk. szerződésszegésért való felelőssége alapján állapítható meg a kártérítés mértéke
Nagy Edit

Felhasználói hozzászólás

europack 2018-08-23 08:05:04

Kedves Edit!
Köszönöm a válaszodat. Valószínű a BT kültag korábbi felelősségével keverem a dolgot...
Emese

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra