Gyorskérdés
AIR - adózó és az adóhatóságok, képviselet, adóigazgatási eljárás, ellenőrzés, jogorvoslatok

Kft székhely


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mifer2 2023-11-15 14:46:48

Kft. székhelye az egyik tagnak (ez is cég – Zrt.) a székhelyén van bérbeadással. Ez egy szállóépület, amelynek az egyik helyiségét – iroda - adták bérbe a Kft-nek. Ezt az egész szállóépületet most a tag (Zrt.) kiadta bérbe másnak, előtte a Zrt. üzemeltette. Így a Kft-nek nincs aki ki számlázza a bérleti díjat, a tag (Zrt.) nem tudja kiszámlázni már, mert az egész épület üzemeltetését továbbadta. Megfelelő-e, ha a Zrt. szívességi használattal biztosítja továbbra is azt a helyiséget az épületben a Kft. részére. Az új bérlő nem tudja használni, mert zárva van, iratok tárolása történik a székhelyen.
A szívességi használatba adáskor a piaci érték vagy az eddig számlázott bérleti díj összege nem alapja az áfa fizetésnek? Kell áfát fizetni? (Áfás volt eddig a bérbeadás)
Vagy, ha a jelenlegi bérlővel olyan szerződést kötöttek volna, amelyben ezt közlik a bérlővel, hogy ott bejegyzett székhely van és továbbra is számlázna a Zrt. a Kft-nek bérleti díjat.
Melyik a megfelelő megoldás és mit lehet még megoldásként számításba venni, ami megfelel a törvényi előírásoknak? Javasoltam ügyvédet megkérdezni, de ő azt mondta, hogy rendben van így.
Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-11-16 15:34:44

Két lehetőség van:
1. Módosítja a Zrt. az új bérlőjével kötött szerződését, miszerint 1 helyiséget nem [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

mifer2 2023-11-17 09:28:04

Szerinted a szívességi használatba adás-vétel járható út, jogilag megállná a helyét a cégbíróságnál, nav-nál számvitelileg?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-11-19 17:44:50

Szerintem nem annak van jelentősége, hogy szívességi használatba adja a Zrt. vagy [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra