Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Kft tag, KATA-s egyéni vállalkozó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

35675 2018-01-11 17:12:32

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném kérdezni, hogy járható út az, ha egy főállású katás egyéni vállalkozó (nem kiegészítő tevékenységű) megbízási szerződést köt azzal Kft-vel, amelyikben tag (nem ügyvezető). A megbízási szerződésben a termelésben való részvétel, vevőkkel történő egyeztetés, valamint szállítás is szerepel.
A megbízási díj éves szinten kb. 4-5 millió Ft lenne.
A katás egyéni vállalkozásában fizetné meg a havi 50 eFt-ot.
Köszönettel Margit

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-13 09:08:44

Margit,
Igen, elméletileg lehetséges, figyelemmel a Katv. 14.§-ára. Fontos, hogy a Kft-ben ne valósuljon meg a személyes közreműködése, mert akkor társas vállalkozóként biztosítottá válik, következésképp katásként nem lesz biztosított (25eFt tételes adó). Megjegyzem, egy esetleges NAV-os ellenőrzésen meglehetősen munkás lesz annak bizonyítása, hogy a kérdésben felsoroltak nem minősülnek személyes közreműködésnek, még akkor is, ha a szerződés szabadsága a feleket szabadon megilleti a polgári jog szerint. Ugyanakkor a polgári jogot a NAV az adóztatás céljának megvalósulása érdekében adójogilag átértékelheti (Art.).
papattila

Szakértői hozzászólás

35675 2018-01-16 10:42:57

Köszönöm szépen

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra