Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Kft tag/mv - Bt kültag - KATA ev


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

david_erzsebet 2018-09-26 12:46:24

Kedves Attila,
szeretném a segítségét kérni.
Adott egy Kft, melyben két tag van, az "A" személy tag és ügyvezető, és 40 órás munkaviszonyban van bejelentve, dolgozik is a főtevékenység szerinti bevételért (de nem az ügyvezetésért).
Ez az "A" személy egy Bt-nek az 50%-os tagja, illetve ő a kültagja. Hogy "osztalékot" tudjon felvenni a bt-ből, eddig 25eFt-ot fizetett havonta.
VISZONT: 10.01-től szeretne ez az "A" személy katás egyéni vállalkozó lenni, és a Bt-ből több tagi kifizetést nem kérne (csak a saját katás ev-ből).
Kérdéseim:
- a kft-ben továbbra is ugyanúgy fizetni kell az összes járulékot a bejelentett bruttó bér után (több mint a gar.minbér)?
- a katás ev után havi 25eFt-ot kell fizetnie maga után?
- a bt-ben nem fizetné tovább a havi 25eFt-ot, DE megteheti azt, hogy lemond a tagi kifizetésekről (50-50%ban volt eddig a felvét)? Vagyis mindent a beltag felvehet? vagy szükséges a társasági szerződés módosítása 99-1%-ra?
- a bt-ből a tagi kifizetések 09.30 állapot szerint nem fog fele-fele összeget mutatni, ennek az "A" személynek több lett kifizetve (65%), mint a beltagnak (35%). Viszont a banki záróegyenleg szerint a különbözet nem megoldható a beltag kifizetésére. Ezt hogyan lehetne orvosolni? Visszautalással? Vagy 12.31-ig rendezéssel?

Köszönöm szépen előre is.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-27 16:14:43

Kedves Erzsébet,
1. Igen, a Kft-ben a 40 órás munkaviszonyában a bruttó bére után változatlanul fizeti a járulékokat.
2. Igen, katásként csak nem főállású lehet, 25eFt havi tételes adóval.
3. Ha a Bt-ben nem tevékenykedik tovább, akkor kijelentkezhet a kata alól. Megtehetik, hogy olyan taggyűlési határozatot hoznak, hogy úgy felemelik a beltag személyes közreműködői díját, hogy nem marad osztalékalap, így teljesül az a szándék, hogy minden jövedelem a beltagnál kössön ki. Egyébként egyik tagot sem lehet kizárni az osztalékfizetésből, de köthetnek olyan megállapodást, hogy az osztalékra való jogosultság eltér a tulajdonosi hányadtól (azaz 0 és 100% nem lehet, 1 és 99% lehet).
- Mivel mindketten katások voltak az említett időszakban, pont senkit sem fog érdekelni, hogy milyen megosztásban vették fel a pénzt.
papattila
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra