Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Kft ügyvezetés és alkalmazott


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kontirvill 2018-09-24 07:59:31

Tisztelt Szakértő!
Egy Kft 2013.02.01-e óta működik. 2 magánszemély tulajdonosa van.(Ügyvezető egy 3. személy munkaviszonyban.) Az egyik tulajdonos napi 8 órás munkaviszonyban, a másik tulajdonos napi 6 órás munkaviszonyban dolgozik. Ez utóbbi 2018. augusztusában megvásárolta a tulajdonostársa üzletrészének nagyobb részét, így 76%-os tulajdonos lett a Kft-ben. Maradt neki a napi 6 órás munkaviszonya és az ügyvezetés maradt a 3. személynél. 2018.09.19-én taggyűlésen visszahívták az ügyvezetőt és a 76%-os tulajdonos magánszemély lett az ügyvezető. A határozat szerint megbízásban, anyagi ellenszolgáltatás nélkül látja el e tisztséget. Kérdésem az lenne, hogy ha napi 8 órás munkaviszonya lenne a többségi tulajdonosnak akkor maradhat-e az ügyvezetésre a megbízás ingyenesen? Vagy a napi 8 óra melletti alkalmazotti jogviszony mellett is bekövetkezik a társas vállalkozói jogviszony 2018.09.19-től, amióta a többségi tulajdonos az ügyvezető? (Munkabére nem minimálbér, hanem annál jóval több.) Segítő válaszát előre is köszönjük.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-24 10:55:55

Valóban két észszerű lehetőség van a költséghatékony megoldásra: 1. felemelik 8órára a munkaviszonyát a Kft-ben, még az sem lenne jogszabálysértő, ha a bruttó bére maradna, így ugyan társas vállalkozóként biztosítottá válna az ügyvezető tagság miatt (1041+ havi nullás M-es lap), de tényleges járulékfizetéssel csak akkor járna, ha lenne megbízási díja is 2. bővítsék ki a meglévő munkaszerződését az ügyvezetésre is, ekkor nem jön létre új biztosítási jogviszony (társas vállalkozóként).
papattila

Szakértői hozzászólás

kontirvill 2018-09-24 10:58:16

Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra