Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Kft ügyvezetője megbízási jogviszony - gyes mellett


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Andi1981 2024-02-10 17:39:51

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. Adott egy Kft. kettő taggal 50-50%-ban. Mindketten ügyvezetők, vezető tisztségviselők. Mindkettőnek van főállása 36 órát meghaladó munkaviszonya. Az egyikük február 01-től gyesen van.
Az ügyvezetői, vezető tisztségviselői feladatot megbízási jogviszony keretében látják el.
Korábbi könyvelő után kell javítani, aki a T1041 lejelentést megbízási jogviszonyra adta le, a 08-as havi járulékbevallásokat hol csak A lappal nullásan, hol pedig csatolt hozzá M lapokat is nullásan.
Szerintem a helyes:
T1041 nyomtatvány lejelentés, társas vállalkozóként. Férj 36 órát meghaladó munkaviszony mellett és így a 08-as bevallás nullás a részéről, mert jövedelmet nem vesz fel.
Feleség, aki most már gyesen van, szintén társas vállalkozó, de ő nem munkaviszony melletti, mivel ott a gyes miatt fizetési nélküli szabadságon van.
Kérdés, hogy neki ebben az esetben a 08-as bevallásban a minimálbér után keletkezik fizetendő járulék? Az ügyvezetés feltételezi a személyes közreműködést és így már nem lehet a gyes mellett járulékfizetés nélkül megúszni? Ha módosítanák a társasági szerződést, hogy a feleség nem ügyvezető, csak tag és személyes közreműködésre nem kötelezett, ebben az esetben, akkor mint társas vállalkozó ki is jelenthetem és majd csak akkor kell újra jelentenem, ha tevékenységet végez a cégben? Válaszát előre is köszönöm! Andrea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-13 05:25:09

Kedves Andrea,
Mivel ketten vannak önálló ügyvezetők, így a társasági szerződést nem szükséges módosítani és nem keletkezik járulék-, [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra