Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Kft üzletrész értékesítés kapcsán az (árfolyam) nyereséget ki és mikor adózza le?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kissne_eva 2017-05-24 13:48:46

Kedves Attila!
Kft 100%-os magánszemély tagja a 3 milliós névértékű ( jegyzett tőke) üzletrészét eladja egy Kft vevőnek ( kifizető) felárral, konkrétan 160 millióért.
Részletekben fizeti ki. Az első részlet most esedékes, mely szerződés szerint 120 millió, ebből a vevő saját részként 50 milliót, banki hitelből a bank közvetlenül 70 milliót utalna az eladó magánszemélynek. A szerződésben nincs szó adózásról. Nekem az a véleményem, hogy ismert a névérték, és más költséget nem tud érvényesíteni az eladó, akkor a vevő, mint kifizető a 117 millió ft-ból le kell vonja a 15% szja-t, amit konkrétan az 50 millió Ft saját részből érvényesítene, az 17550 ezer ft, amit bevallás és befizetés követne a NAV felé, ahogy kell, illetve a nettót kapná az eladó és egy igazolást. EHO-t már nem kell fizetni, mert osztalékot is vett ki a tulajdonos és ezzel elérte a 450 ezer ft-os plafont. Vannak szakemberek, akik azt mondják, hogy, mivel a szerződés nem tartalmazza azt, hogy a vevő, mint kifizető levonja az adót és befizeti a NAV-hoz, így a 100%-os vételárat kell átutalni és majd gondoskodjon az eladó az adó megfizetéséről.
Szeretném megtudni ebben az esetben melyik eljárás a törvényes, vagy mindkettő akár.
Köszön szépen előre is a válaszát!
Üdvözlettel, Kissné Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-05-25 05:49:56

Éva,
Az Szja tv. 67.§ (5)-e az Ön álláspontját erősíti meg, azaz a kifizetőnek a rendelkezésre álló adatok alapján adóelőleg levonási kötelezettsége van. Ha ezt a kötelezettségét a kifizető elmulasztja, akkor a magánszemélynek kell az adott negyedévben megállapítania az adóelőleget és megfizetnie a NAV-nak, ugyanakkor a kifizető mulasztási bírsággal lesz sújtható.
papattila

Szakértői hozzászólás

kissne_eva 2017-05-25 11:35:39

Kedves Attila!
Hálás köszönet!!! :)

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra