Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ki nem fizetett osztalékból tőke emelés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Sziporka27 2018-05-22 15:58:58

Tisztelt Szakértő!
Kérném a segítséget az alábbi adózási kérdésben. Társaságunk 2014. üzleti év után megállapított osztalékfizetési kötelezettséget, amelyre sajnos - az azt követően bekövetkezett gazdasági események miatt - pénzügyi fedezet nem állt és jelenleg sem áll rendelkezésre, 2017.12.31-i fordulónappal is a társaság a meghatározott összeget osztalékkötelezettségként tartja nyilván, valamint saját tőkéje negatív, rendezendő. A tulajdonos erre irányuló terve, hogy a megállapított osztalékkötelezettséget, mint elismert követelést apportba adja a társaságnak, azaz tőkésíti, amely megszüntetné a fedezetlen osztalékkötelezettséget a könyvekben és egyúttal a társaság saját tőkéjét is rendezné. A társaság álláspontja, hogy az osztalékkötelezettség (mint elismert követelés) apportba adása (tőkésítése) nem minősül az SZJA törvény alapján osztalékjövedelemnek, mivel annak kifizetésére sem formailag, sem tartalmilag nem került sor, így az apportba adáskor az osztalékkötelezettség (azaz az apport) összegét SZJA és EHO levonási kötelezettség nem terheli. Kérjük tisztelt Hatóságot álláspontunk megerősítésében.

Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-05-23 05:41:47

Nos a Hatóság ugyan szerencsére nem én vagyok, de szívesen leírom a gondolataim.
A pénzügyi fedezet hiányában kifizetni nem tudott osztalék követelésükről a tagok lemondhatnak, ami az adózott eredmény útján növelné a társaság eredménytartalékát. Ez lenne a valós megoldás a cég saját tőkéjének rendbe tételére. Ugyanis ha apportba adják, akkor a saját tőkével nő a jegyzett tőke is, az arány nem fog javulni. Fontos, hogy az általam javasolt megoldás (elngedés) nem jár sem tao (adóalap csökkentő tétel), sem ajándékozási illetékfizetési kötelezettséggel.
papattila

Szakértői hozzászólás

Sziporka27 2018-05-23 13:28:14

köszönöm szépen :-)

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra