Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Kiküldetés - napidíj


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

barbara.toth 2018-05-24 10:51:30

Tisztelt Pap Attila!

Társaságunknál 500 Ft napidíj jár (törvényi minimum) a kiküldetésben lévő dolgozóknak. Az lenne a kérdésem, hogy ez után kell-e (adómentes vagy sem) adót fizetni, illetve ha igen, akkor mit kell utána fizetni?

A másik kérdés a kiküldetéssel kapcsolatban, hogy ha a gépjárműves kiküldetésben lévő dolgozóknak készül kiküldetési rendelvény (Szja tv. 3 § 83. pont), akkor kell-e tömegközlekedést (vonat) igénybe vevőknek is ilyen készíteni? Megfelelő-e ha társaság nem kér a cég nevére szóló számlát a dolgozótól, csak menetjegyet tűz a rendelvényhez? Lehet-e ettől eltérni? (kiküldetési rendelvény vonatra nincs, menetjegy csak cég nevére szóló számlával)

Köszönettel: Barbara

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-05-25 04:45:25

Barbara,
1. Munkabérként lesz adóköteles a napidíj.
2. Az idézett törvényhelyen megfogalmazottak szerint a kiküldetési rendelvény gépjárműre szól, tömegközlekedés esetén a szabályos elszámoláshoz a cég nevére szóló számlával kell rendelkezni.
papattila

Szakértői hozzászólás

barbara.toth 2018-05-30 15:15:38

Köszönöm válaszát! Még annyit kérdeznék, hogy ilyenkor levonható a cég nevére szóló számla Áfa tartalma? (pl. vonatjegy)

Köszönettel: Barbara

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-05-31 22:09:00

Igen, az általános szabályok alapján helyezhető levonásba a menetjegy áfa-ja (120.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra