Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Kiva-alanyiság vs bírság bejelentés elmulasztásáért


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

riezk 2024-04-03 15:05:14

Kedves Szakértő!
Egy kiva-alany cég várhatóan munkaügyi bírságot kap be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért, konkrétan egy alkalmi munkavállaló bejelentése nem történt meg az ellenőrzés megkezdéséig. Egyeztettem velük, a munkaügyi / munkavédelmi bírságot a Budapest Főváros Kormányhivatal Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztálya szabja ki. Az adatokat közzéteszik a bejelentés nélküli foglalkoztatás adatbázisában, egyben átadják a NAV felé, de elmondásuk szerint ilyen esetben a NAV már csak az adott időszak közterhét ellenőrzi, de "duplán" már nem bírságol.
A kiva-alanyiság megszűnik a kiva-tv 19. § (1) e) pont alapján, ha "állami adó-és vámhatóság" vet ki mulasztási bírságot be nem jelentett foglalkoztatásért. A fenti esetben nem a NAV adja ki a határozatot, nem a NAV által kiszabott mulasztási bírság - Ön szerint ilyenkor megmarad a kiva-jogállás?
Köszönettel: Riez Krisztián

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-04-06 06:45:52

Kedves Krisztián,
Igen, [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra