Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KIVA áttérés értékhatár


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

katkaz 2019-12-16 11:05:17

Tisztelt Szakértő!

Év közben KIVA adózásra áttérő cég esetén a várható bevétel alapján kell az értékhatárokat figyelembe venni.
Viszont arról sehol nem találok információt, ha a cég év közben áttér a KIVÁ-ra, de áttéréskor rosszul mérte fel a várható bevételét, és az év végi bevétele meghaladja az áttérés határát az 1mrd forintot mi történik? A jogszabály erről nem tartalmaz rendelkezést. A jogszerűtlen választásra csak az adótartozást írja a rendelet.
Az áttérés után már csak a felső korlátot kell figyelembe venni?
Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-16 19:13:17

Való igaz, a törvény szövege a "várhatóan" szót használja és nem tartalmaz arra vonatkozó eligazítást, hogy mit is kell ezalatt érteni. Ebből az következik, hogy a szó hétköznapi értelmét kell alapul venni, azaz ha alappal volt valószínűsíthető a választás időpontjában, hogy a bevétel az értékhatár alatt marad, akkor a választás jogszerűnek tekintendő. És minekutána az anyagi jogszabály megszűnésre vonatkozó előírásai közt nem szerepel erre vonatkozó rendelkezés, így ha az értékhatár átlépés észszerűen nem volt várható, akkor az adóalany marad kiva alany.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra