Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KIVA beruházás-tőkebevonás kedvezmény


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

2016-00102-8724 2018-11-19 10:44:25

KIVA alap csökkentéseként, amennyiben törzstőke emelés és még használatban nem vett eszköz beruházása történik csökkenthető az adóalap.Kérdésem, hogy törzstőke emelést a társasági szerződés módosítás bejegyzésekor könyveljük és ezen időpont szerint veszem e figyelembe (nem befizetéskor), a beruházásnál viszont csak az adóévi kifizetéseket vehetem számításba az adóalap kedvezmény számításakor? Pl. új ingatlan vásárlása hitelből és ugyanezen adóévben törzstőke emelése esetén, a törzstőke emelés mértékéig (nem lényeg, hogy mikor fizetem be a tőkét) az ingatlan vásárláshoz szükséges saját erő kifizetése esetén, max.a tőkenövekmény mértékéig csökkenthetem a KIVA alapot?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-19 13:42:12

A Katv. 20.§ (4)-e taxatíven sorolja fel a csökkentő tételeket. Érdemes kihangsúlyozni, hogy a csökkentés nem lehetőség, hanem törvényi kötelezettség (ellentétben pl. a Tao tv-nyel, ahol az adóalap csökkentése egy lehetőség). Az említett bekezdésben valóban megtalálható az adóévben elszámolt tőkeemelés. A kivás alanya a Szt-nek, így hogy mikor számolandó el a tőkeemelés, a Szt-ből tudhatjuk meg. Ennek alapján a tőkeemelés könyvelésének napja a cégbírósági bejegyzés napja. Ami az új beruházást illeti, pontosítani szükséges: az említett bekezdésben nem található új beruházásra való tekintettel csökkentési előírás. Amivel keveredhetnek az információk, az az lehet, hogy a korábbi évek elhatárolt veszteségeivel (de csak ha van ilyen!) akár a személyi jellegű kifizetések is csökkenthetők, a tárgy évi új beruházások összegének erejéig. A beruházások esetében nem a pénzügyi rendezés a mérvadó, hanem a gazdasági szemléletű elszámolás (praktikusan kerüljön rá a 161-es számlára).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra