Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Kiva kérdés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

knofitb 2019-11-21 09:27:04

Tisztelt Szakértő!

Iskolaszövetkezet szeretne KIVA adózásra váltani, Elméletben minden feltételnek megfelelünk, de az 50 fős feltételnél vitába bonyolódtunk, és nincs egyetértés. Felnőtt belső munkavállalókat figyelembevéve persze ezzel nincs gond, de hogy a diákok hogyan számolódnak ebbe a létszámba, vagy hogyan sem, abban nincs egyetértés. A KSH információi szerint az alábbi szempontokat kellene figyelembe vennünk:

- Amennyiben a munkáltató nappali tagozatos tanulókkal, jellemzően fél éves időtartamra köt munkaszerződést, mely szerint a tanuló a félév során esetenként lehetőséget kaphat egy-egy alkalmi munka végzésére, de az ez idő alatti tényleges munkavégzés arra vonatkozó szerződéssel már nem párosul, a folyamatos munkavégzés nem valósul meg. Ilyen esetben az egyszeri, eseti munkát végző tanuló a statisztikai adatszolgáltatásoknál a jelentendő létszámba nem számítandó bele, munkadíjának az állományba nem tartozók kereseti adatában kell szerepelnie.
- Ha az iskolaszövetkezet az esetenként foglalkoztatott diákokkal az adott feladat elvégzésére köt munkaszerződést, a statisztikai adatszolgáltatásnál a létszám számbavétel általános szabályai érvényesülnek. Létszámba tehát az a foglalkoztatott diák vehető számba, akinek esetében a folyamatos, 5 munkanapot meghaladó foglalkoztatás ténye fennáll. Azt, hogy a statisztikai elszámolásoknál az illető munkavállaló mely állománycsoportba sorolandó, a munkaidő hossza, illetve az érvényes minimálbér-követelmények teljesülése határozza meg.

Azért "értelmezhetetlen" így a dolog számunkra, mert a diákokkal eseti szerződés jön létre minden esetben egy bizonyos feladat elvégzésére (mondjuk raktári munka), határozatlan időre, de a munkavégzés egyáltalán nem biztos, hogy folyamatos.

Így az adózási kérdésben nem tudunk előrébb jutni, hogy jövőre tudnánk-e KIVára váltani vagy sem.

Ha tudna nekünk ebben segíteni, nagyon hálásak lennénk.
Válaszát előre is köszönjük!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-21 17:23:16

A kérdés különlegességére teintettel mindenképp a KSH írásbeli véleményét indokolt kikérni (az eset konkrét bemutatása mellett, hogy a válasz is egyértelmű legyen) és ennek alapján szükséges meghozni a döntést KIVA ügyben.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra