Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KIVA osztalék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

borcsok 2017-05-22 09:47:27

2013 óta KIVA hatálya alá tartozó adóalanyok a KIVA adóalanyiság ideje alatt keletkezett eredmény alapján évente jóváhagyott osztalékot, amelyek 2016. december 31-ig nem kerültek kifizetésre.
A 2013-2016 évek közötti KIVA törvény szerint az adóalapba az osztalékot csak a kifizetéskor kellett beszámítani növelő tételként.
2017.01.01-től hatályos KIVA törvény 32. §. 8. bekezdés szerint a KIVA-s időszak alatt jóváhagyott, de még ki nem fizetett osztalékkal is meg kell növelni a KIVA adóalapot.
A jelentős jogszabályi változás miatt a 2016. évi mérleg elfogadásakor dönthet-e úgy egy Kft taggyűlése, hogy a 2013-2016 időszak alatt jóváhagyott, de ki nem fizetett osztalék jóváhagyására vonatkozó döntését megváltoztatja az utólagos törvénymódosítás miatt?
Az osztalék jóváhagyását arra az évre halasztani szándékozik a Társaság, amelyik évben jóváhagyott osztalékot kifizetni is szándékozik.
Ez a döntés számviteli rendezését lehet-e a kötelezettségek csökkentése mellett az eredménytartalék növelésével vagy muszáj elengedett osztaléknak (pedig nem elengedéséről van szó!) tekinteni és bevételi ágon az eredménytartalékba visszakönyvelni? Az osztalék jóváhagyó döntés megváltoztatása megtehető-e a társasági adó hatálya alá tartozó adóalanyokhoz hasonlóan adó- és illetékmentesen?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-05-22 12:51:41

Jóllehet a Katv. 20.§ (3)b) pontja "adóévben megállapított" osztalékot említ, azonban az átmeneti rendelkezések alapján (32.§ (8)) a kivás időszakban jóváhagyott, de még ki nem fizetett osztalékra is alkalmazni kell. Sajnos nincs lehetőség a korábbi jóváhagyó határozat visszavonására vagy módosítására, a tao alanyokhoz hasonlóan. Az viszont igaz, hogy a tagok lemondhatnak róla, ami nem keletkeztet sem illeték, sem kiva/tao fizetési kötelezettséget.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra