Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KIVÁ-s cég által adott adomány?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

adoinfobt 2020-11-02 23:50:14

Egy KIVÁ-s társaság adomány megnevezéssel havi rendszerességgel támogatást nyújt két (Waldorf) általános iskolának, ahol a tulajdonosok gyermekei tanulnak. Az iskolákat üzemeltető alapítványok közhasznú szervezetek. Kérdésem: ebben az esetben is (nem önkéntes és nem ellenszolgáltatás nélkül juttatott összegről van szó) KIVA-alapot nem növelő tétel lesz-e a juttatott összeg (ehhez szükséges-e igazolás és ha igen mit kell tartalmaznia)?! A tulajdonosok irányába értelmezhető-e bármiféle "adóköteles juttatás" ezzel összefüggésben, tekintve hogy egyébként az iskolai tandíjat (az adomány tulajdonképpen ezt takarja) az adózott jövedelmükből kellene fizetniük?! A társasággal egyébként az egyikük főállású munkaviszonyban, a másikuk főállás melletti társas vállalkozói jogviszonyban áll. Válaszukat köszönöm! László

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-11-03 19:34:27

Kedves László,
Mivel az "adománynak" titulált kifizetés valójában az oktatás ellenértéke, így annak a társaság általi megtérítése adóköteles jövedelmet generál a magánszemély tulajdonosoknál. A jövedelem a magánszemély és a társaság közt fennálló jogviszony szerint lesz adóköteles, azaz munkabérként illetve tagi jövedelemként. Mivel így járulékalapot képez, így a kivának is alapját képezi, ezt meghaladóan nem lesz kiva alap növelő tétel.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra