Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Kiválás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

DIO007 2018-10-03 15:22:31

Tisztelt Szekértő!
Egy ingatlanhasznosító Kft-ből kiválna egy másik Kft - és néhány ingatlan ezáltal át is kerülne az új céghez. A "régi" cég ingatlan eladás és bérbeadás tekintetében áfa körös. Azt szeretném megtudni, hogy ebben az esetben az átadott ingatlanok vonatkozásában felmerül-e valahol áfa fizetési kötelezettség?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-03 19:30:03

Ha a kiváló cég is bejelentkezik áfa-ra az ingatlanok vonatkozásában, akkor az Áfa tv. 17-18.§-ai adómentességet biztosítanak.
papattila

Szakértői hozzászólás

DIO007 2018-10-04 09:36:41

Kedves Attila!
Nem ez lenne a terv, pont azt szeretné a kiváló cég, hogy nem legyen az általa számlázott bérleti szolgáltatás áfás (a "régi" cégben maradnának azok az ingatlanok, amelyeket áfásan szeretne bérbe adni). Ebben az esetben mi lesz az áfa helyzet (bejön a 20 éves figyelési idő, és a fennmaradó időre az 1/20-as évi részlet szerint fog áfát fizetni?)

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-04 10:14:44

Ha az átadott ingatlanokhoz valaha áfa levonási jog kapcsolódott, akkor igen, az átadáskor (kiváláskor) a továbbműködő (régi) cégnek áfa fizetési kötelezettsége keletkezik a 20 éves figyelési időből hátralevő hónapok arányában (Áfa tv. 136.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra