Gyorskérdés
DIGITALIZÁCIÓ - Információk az elektronikus ügyintézés gyakorlati alkalmazásához

Kivárja a júliust a NAV


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Erika89 2018-07-05 08:50:13

Kedves Attila,

a tegnapi cikkel kapcsolatban lenne kérdésem. Korábban tettem fel az alábbi kérdést a fórumon Online számla adatszolgáltatás címen:

2018. június 26. 9:23 | Nyitotta: Erika89
Kedves Attila,
a július 1.-től kötelező adatszolgáltatással kapcsolatban van kérdésem. Számlázó programot használó ügyfél esetén, ha a számlázó program még nem képes a számla automatikus küldésére a NAV-hoz, a programot rövid időn belül alkalmassá kell tenni, plusz ezen felül kell még az adatszolgáltatást elvégezni? Jól értelmezem, hogy mind a kettő szükséges az "ellenőrzések" miatt?

Üdv :Erika
dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2018. június 26. 11:17

Igen, végülis az adatszolgáltatás a lényeg. De ez kézzel is történhet
Pap Attila Önadózó szakértő 2018. június 29. 5:25

Erika,
Nem felülbírálva, hanem kiegészítve Tibor válaszát: a jogszabály azt írja elő, hogy csak abban az esetben kell a számlázó programot alkalmassá tenni az automatikus adatszolgáltatásra, ha azzal olyan számla készül, ami kötelezően bevonandó az adatszolgáltatásba. Azaz, ha 1. nem állítanak ki ilyen számlákat, akkor nincs teendő, a továbbiakban is lehet a programot használni 2. az ilyen számlákat kézzel állítják ki, a program a továbbiakban is használható, de a kézi számlákat külön-külön jelenteniük kell.
papattila
A "kivárja a júliust a NAV" cikk elbizonytalanított. Ha várhatóan nem állít ki az ügyfél 100 e Ft áfát meghaladó számlát, továbbra sem kell a számlázóprogramot az adatszolgáltatásra alkalmassá tenni, vagy ennek pont az lesz a lényege, hogy mindenkire rákényszerítik a számlázó programok fejlesztését előbb-utóbb?
Köszönettel :Erika

Témanyitó hozzászólás

motoros 2018-07-05 11:20:17

Aki tudja írja meg, hogy lehet-e már "kézi számlát" beküldeni a NAV-nak hol és hogyan?
Köszönettel: János

Felhasználói hozzászólás

duromarta 2018-07-05 12:11:10

Igen lehet. Bal oldalon online számla, belépés, vagy előbb regisztrálás,belépés után a név előtt naracssárga mezőben egy szám, erre rákattintasz, átirányít az ügyfélkapus belépésre, majd számlaadat feltöltés és kézzel bepötyögöd számla adatait. Elég fura, mert az áfá-t kp hatszor be kell írni. Márti

Felhasználói hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2018-07-05 14:09:05

Adatszolgáltatási kötelezettség esetén kell a számlázó programnak tudnia az adatszolgáltatást. Ha nem állít ki ilyen számlát a vállalkozás, akkor használható a régi szamlazo program

Szakértői hozzászólás

motoros 2018-07-05 18:54:50

Kedves Márti !
Köszönöm a segítséget, sikerült 2 számlát beküldenem. Először bonyolultnak látszik a művelet, kitartás kell hozzá, szerencsére türelmes a NAV rendszere is...
Üdvözlettel: János

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra