Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KIVA/sávos/korlát átlépése esetén mi a teendő


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szorgere 2024-04-11 10:47:00

Tisztelt Szakértő,
KIVA alany cég 2022.évi IPA bevallásban 2023-ra sávos adót választott (18-25M => 170e)
Ámde most, hogy zárom a 2023-mas évet, látom, hogy bár a nettó árbevétele 24,9M, egyéb-és pénzügyi bevételekkel 25eFt-tal meghaladta a 25M-t az összesített bevétele. Vagyis nem jogosult a sávos adózást választani.
Ilyenkor mi van? Be kellene vallanom. De ha normál adózást választok, akkor szerintem visszadobja az önkormányzat a bevallást, mondván, 25M alatt van, sávosat választott, elégedjen meg a 170eFt-os adójával, nem is kellene vallania.
Ha meg KIVA alap 120%-a utáni adót választok (ez lenne amúgy a legkedvezőbb, mert 2022-es beszámoló alapján nem volt jóváhagyott osztalék, csak a bér után van KIVA alapja), akkor megintcsak visszadobják, hogy sávosat választott, nem kell bevallást beadnia, 170e az adó, és kész.
Választhat egyáltalán ilyen esetben a normál és a KIVA alap 120%-a utáni között? Vagy csak normál módon adózhat, ha kiesik a sávosból???
Elakadtam...mit tegyek? Adjam be a bevallást (normál v. KIVA-s számítással), és írjak mellé SOS egy e-papírt, amihez csatolom a főkönyvet és a beszámolót, alátámasztásként, hogy meghaladta a 25M-t?
Köszönettel:
Sz.Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-04-17 07:17:43

Kedves Éva,
Szerencsére nem ilyen forró a helyzet:)
A sávos-tételes adó esetében [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra