Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Kölcsönszerződés (ev/magánszemély)


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Z. József 2018-09-26 05:47:00

Tisztelt Szakértő!
Egyéni vállalkozó ügyfelem lakóingatlant szeretne vásárolni, a bankba azt tanácsolták, hogy vegyen fel kölcsönt az adott ingatlanra (csak így oldható meg). A kölcsönt az egyéni vállalkozói bankszámlájára utalják (majd rögtön tovább). A kölcsön szerződés tervezetben is mint egyéni vállalkozó szerepel. A törlesztőrészleteket és a hozzá tartozó egyéb költségek is onnan kerülnek levonásra. Ilyenkor mi a helyes eljárás?
1, A kölcsönt törlesztéseket és a kölcsönhöz tartozó egyéb banki költségeket fizesse be a pénztárba?
2, Ezeket az tételeket mint bér/vállalkozói kivét számfejtsem le.
3, A költségek elszámolhatók a lakóingatlan bekerül a tárgyi eszközök közé (székhelyként használja, egyik szobája iroda).
4, esetleg más megoldás?
A bank szerint bevett gyakorlat az ilyen fajta hitelezés.

Köszönöm a segítséget!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-27 15:58:59

1. Nem szükséges befizetnie, de költségként semmiképp se számolja el (adóalapot nem érintő kiadás legyen minden ezzel kapcsolatos kifizetés).
2. Pont ezért ne számolja el költségként, így jövedelme sem keletkezik a magánjellegű kiadás miatt. Megjegyzendő, hogy az egyéni vállalkozó minden évben az utolsó forintig leadózza a jövedelmét, az adózott jövedelmével pedig azt kezd, amit akar.
3. Ne vigye be a vállalkozásába, mert nem kizárólagos üzleti célú. Ha valóban van üzleti használat, akkor kizárólag az arányos rezsi elszámolása ajánlott.
papattila

Szakértői hozzászólás

Z. József 2018-10-02 20:02:06

Köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra